Контракти.ua

676  —  27.07.23
Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні
Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні

З'ясовуємо, чим небезпечні трансжири, в яких продуктах вони містяться і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю.

Що таке трансжири

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для "будівництва" клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції. Пише ТСН. 

Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

Як трансжири впливають на здоров'я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

  • розвитку серцево-судинних захворювань,
  • гормональних порушень,
  • розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань,
  • ослаблення імунітету,
  • появи алергічних реакцій,
  • порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

  • кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,
  • фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,
  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,
  • картопляні чипси, сухарики, попкорн,
  • перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,
  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,
  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
  • сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
  • заморожені напівфабрикати.

Як харчуватися без трансжирів

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.