Контракти.ua

3293  —  20.07.23
Яблучний, медовий, горіховий: коли 2023 року в Україні святкують Спаса, дати за новим календарем
Яблучний, медовий, горіховий: коли 2023 року в Україні святкують Спаса, дати за новим календарем

Щороку в Україні святкують особливий період — "Спасівку". Це яблучний, медовий і горіховий Спаси, які пов'язані з освяченням продуктів. Якого числа будемо святкувати цього року? Чи зміниться щось із новим календарем?

"Спасівка" — серія церковних свят, яка починається з Маковія та закінчується так званим Горіховим Спасом, який завжди припадає після свята Успіння Пресвятої Богородиці. Пише ТСН. 

Коли Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси 2023 року

Від 1 вересня 2023 року Україна переходить на святкування церковних свят за новим календарем. Але цього року всі Спаси ми будемо все ще святкувати по-старому, тобто:

  • Медовий Спас (Маковія) — 14 серпня 2023 року;
  • Яблучний Спас — 19 серпня 2023 року;
  • Горіховий Спас — 29 серпня 2023 року.

Починаючи від 2024 року, всі ці дати будуть змінені. До цього варто підготуватися заздалегідь. Так, Медовий Спас будемо святкувати 1 серпня 2024 року, Яблучний Спас — 6 серпня 2024 року, Горіховий Спас — 16 серпня 2024 року.

Головні традиції "Спасівки"

Маковія 2023 року або Медовий Спас — це початок Успенського посту, який триває два тижні. Цього дня заведено випікати печиво з медового тіста, інші десерти з меду, займатися бджільництвом. В давнину вважалося, що мед на Маковея цілющий. Його вживали для лікування різноманітних хвороб.

Яблучний Спас — це завжди похід до церкви, де під час святкового богослужіння освячують яблука та інші фрукти. Потім із них обов'язково печуть пиріжки та іншу випічку. Вся родина традиційно збирається за столом, насолоджується смачними десертами.

Горіховий Спас — завершує "Спасівку". Цього дня вже не діють правила Успенського посту, тому віряни можуть їсти будь-які страви за бажанням (якщо це не середа або п'ятниця). В давнину на Горіхового Спаса випікали святковий хліб, який освячували в церкві, а потім ним пригощали кожного члена родини, щоб ніхто не хворів.

Статьи по теме
Яблучний тарт татен: рецепт ароматної французької випічки
Яблучний тарт татен: рецепт ароматної французької випічки

Французький тарт татен — десерт, що підкорив серця мільйонів гурманів у всьому світі. Це перевернутий яблучний пиріг, у якому соковиті яблука запікаються у карамелі під ніжною скоринкою з тіста.
23.11 — 219

Карамельно-яблучний тирамісу: ідеальний десерт на холодну пору
Карамельно-яблучний тирамісу: ідеальний десерт на холодну пору

Це неймовірний десерт, який поєднує в собі яблуко, корицю, карамель і вершки.
20.11 — 224

Яблучний штрудель з листкового тіста: простий рецепт
Яблучний штрудель з листкового тіста: простий рецепт

Яблучний штрудель – це ніжний десерт із хрумкого тіста та соковитої начинки з пряним ароматом кориці.
12.10 — 676