Контракти.ua

333  —  09.07.23
Літні Кузьминки 2023 року: коли віряни вшановують пам'ять Косми та Даміана
Літні Кузьминки 2023 року: коли віряни вшановують пам'ять Косми та Даміана

Святі брати у православній церкві шануються як покровителі лікарів. Віряни моляться їм 14 липня за новим стилем (1 липня — за старим).

Літні Кузьминки — це народне свято, яке традиційно святкують 14 липня за новим стилем. В церковному календарі ця дата присвячена пам'яті святих мучеників Косми і Даміана Римських. Оскільки для слов'ян ім'я Косма було незвичним, наші предки підібрали схоже. Так і з'явилося цікаве й унікальне свято, яке все ще в народі називають "Кузьминки". Пише ТСН. 

Косма і Даміан: історія свята

Святі мученики Косма (Кузьма) і Даміан (Дем'ян) жили в Римі в III-IV столітті. Були вони рідними братами й виховувалися матір'ю в традиціях християнської віри. Присвятили брати все своє життя лікуванню хворих. Водночас вони ніколи не брали грошей за свої послуги, але кожного разу просили пацієнтів увірувати в Господа, молитися і не грішити.

Дійшла слава про двох лікарів і до імператора, який наказав схопити Косму і Даміана, а потім судити як чародіїв. Але з Божої волі під час судового процесу правителю так сильно звело шию, що він не міг нею поворухнути. Визнавши братів невинними, імператор одразу відчув полегшення і відпустив лікарів на волю.

Загинули ж Косма і Даміан від руки свого наставника. Він настільки сильно заздрив молодим лікарям, адже їх шанували люди більше, ніж його, що заманив чоловіків на високу скелю, де вбив. Тіла ж мучеників кинув до річки.

Обряди на Кузьминки

В це важливе церковне свято віряни обов'язково моляться святим про позбавлення від хвороб, зміцнення здоров'я. Донині брати вважаються покровителями лікарів. Тому заведено, щоб усі, хто пов'язаний із медициною, йшли до храму, ставили їм свічку та читали молитву. Народні цілителі кажуть, що цього дня потрібно лікувати нав'язливі думки й неврози.

Літні Кузьминки здавна вважають жіночим святом. Весь день дівчата колись проводили в роботі, щоб зібратися ввечері й повеселитися. За традицією. готували збірну кашу, для якої кожна дівчина приносила певний інгредієнт (хто що може). Святковий стіл урізноманітнювали лише фруктами та овочами. А ось м'ясні страви не готували. Застілля рідко коли минало без домашнього пива чи наливки. Їжі готували багато, щоб потім можна було пригостити сусідів, бідняків.

На Літні Кузьминки також було заведено просити один в одного пробачення. Водночас було неважливо, чи сама людина відчуває провину. Головне — щиро хотіти покращити стосунки.

Що не можна робити на день Косми і Даміана

В давнину цього дня було заборонено відчувати зневіру. Важливо було знайти хоча б якийсь привід для радості. Вірили, якщо 14 липня мине в щасті, то друга половина року також буде щасливою.

Жінкам заборонялося виконувати важку фізичну роботу. Також не варто було узгоджувати ризиковані чи авантюрні плани. Церква не дозволяє цього дня лаятися, сваритися, лихословити. В деяких регіонах України існувала заборона на кування — вірили, що це може викликати град.

Народні прикмети

  • Якщо на вечірньому небі місяць має червонуватий колір — буде вітер. А коли в нього краї трохи затуплені — чекайте на зливи.
  • Важливо бути вкрай обережним, тому що цього дня неможливо приховати нічого таємного.
  • День вважається несприятливим для нових починань.
  • Сон, який ви побачили в ніч проти 14 липня, є пророчим. Якщо вам приснилися книжка чи ключ — чекайте на швидкі зміни в житті.
  • Людина, яка була народжена цього дня, проживе довге та щасливе життя.