Чим корисна вишня, що схожого у вишні та черешні, що відмінного, кому категорично не можна їсти вишню – розповідає дієтологиня Світлана Фус.
Сезон вишень та черешень у розпалі, саме час їх купувати, їсти, робити заготівлі. Хоча вишня та черешня належать до одного роду слив, але різні за калорійністю, споживчими властивостями. Пише ТСН.
Дієтологиня рекомендує вживати черешню та вишню щоденно, враховуючи їхні корисні властивості та певні протипоказання. Рекомендована добова доза фруктів – 300 г на день, частиною з них можуть бути вишні та черешні.
У вишні:
У вишні та черешні багато рослинних пігментів антоціанів, на що вказує темно-червоний колір стиглих ягід. Користь цих пігментів в тому, що вони блокують запальні процеси.
Вишня і черешня – низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 ккал. Вишня – чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів. Глікемічний індекс у вишні дорівнює 22, у черешні – 25.
У вишні та черешні присутні макро- й мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8 % від денної норми в 100 г ягід.
Плоди вишні містять вітамін С, вітаміни групи B, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин.
Не рекомендується їсти черешню у великих кількостях людям, схильним до повноти та хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози й фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї та підвищеного газоутворення в кишківнику.