Контракти.ua

747  —  24.06.23
Приховане послання Сонячного каменю ацтеків: коли настане Судний день
Приховане послання Сонячного каменю ацтеків: коли настане Судний день

Майже кожна давня цивілізація пророкувала кінець світу.

Ацтеки дійсно вірили, що настане апокаліпсис і навіть визначили його точну дату. Пише ТСН. 

Про це пише IFLScience.

Сьюзен Мілбрат, експертка з латиноамериканського мистецтва та археології, присвятила себе розгадці справжньої природи надзвичайної реліквії, відомої під назвою "Сонячний камінь".

Цей колосальний артефакт, що важить 24 тонни і зроблений з круглого базальту, насправді є календарем. Мільбрат стверджує, що наше розуміння цього загадкового каменю протягом століть було хибним.

Мілбрат заявила, що Сонячний камінь був "майже сценою для публічного ритуалу": кожного 4 Оліна приносили людську жертву божеству Сонця у відчайдушній спробі зупинити затемнення та змусити світ повертатися до нового року.

Умовно кажучи, це якби ми сьогодні уявили, що кінець світу, скажімо, 19 серпня. Це просто дата, вона з’являється щороку - і якщо ми не хочемо, щоб це було останнім днем, нам, ймовірно, слід щось зробити, щоб зупинити неминучу загибель.

Традиційно вчені вважали, що центральне зображення на Сонячному камені — це Тонатіух, шановане ацтекське божество сонця. Однак дослідницька робота Мілбрат 2017 року поставила під сумнів цю інтерпретацію, припустивши, що під поверхнею лежить складніше значення.

Замість того, щоб просто зобразити лик бога сонця, вона ідентифікувала зображення як затемнення, що означає смерть Тонатіуха — подію, яка, на думку ацтекської цивілізації, спричинить катастрофічний апокаліпсис, що призведе до всесвітнього спустошення.

На основі цих знаків сучасні вчені можуть точно визначити, коли, на думку ацтеків, світ повинен був канути в забуття. За їхнім календарем, це мало статися - 4 Оліна.

Раніше стало відомо, що на мексиканському півострові Юкатан археологи знайшли руїни стародавнього міста майя. Його виявили на будівельному майданчику майбутнього промислового парку.