Контракти.ua

1066  —  18.06.23
Знахідка кинула виклик вченим: у Чилі виявили рештки нового виду динозаврів
Знахідка кинула виклик вченим: у Чилі виявили рештки нового виду динозаврів

За розрахунками, динозавр міг досягати в довжину до 4 метрів.

У Чилі археологи виявили рештки виду травоїдних динозаврів, раніше невідомих у південній півкулі. Це кидає виклик давнім уявленням про ареал проживання качкодзьобих динозаврів.

Про це пише France 24. Пише ТСН. 

Gonkoken nanoi, так називають цих динозаврів, жили 72 мільйони років тому на крайньому півдні території сучасної чилійської Патагонії. Вони важили тонну й сягали завдовжки чотирьох метрів.

Відкриття показало, що чилійська Патагонія була місцем проживання для давніх видів гадрозаврів, типу качкодзьобих динозаврів, поширених у Північній Америці, Азії та Європі в крейдяний період від 145 до 66 мільйонів років тому.

Дослідникам доведеться зʼясувати, як Gonkoken nanoi туди потрапили.

Раніше стало відомо, що дослідники виявили під Атлантичним океаном біля берегів Західної Африки новий ударний кратер. Він утворився, найімовірніше, також 66 млн років тому, як і знаменитий кратер Чикшулуб у Мексиці після падіння великого астероїда, який, як вважається, знищив майже всіх динозаврів. Нове дослідження може змінити наші знання про те, як вимерли динозаври, адже їх могли знищити два або більше астероїдів.