Контракти.ua

4042  —  18.06.23
Археологи знайшли надзвичайно рідкісний восьмикутний меч віком 3000 років
Археологи знайшли надзвичайно рідкісний восьмикутний меч віком 3000 років

Меч із бронзового віку настільки добре зберігся, що досі сяє.

Археологи в Німеччині виявили у похованні трьох осіб меч, що датується кінцем 14 століття. Пише ТСН. 

Про це пише livescience.com.

Зброя збереглася в настільки хорошому стані, що досі блищить.

3000-річний меч, виявлений у місті Нердлінген у Баварії, був знайдений у похованні чоловіка, жінки та дитини. Згідно із заявою Баварського державного управління з охорони пам'яток, неясно, чи пов'язані вони між собою.

Зброя має прикрашену восьмикутну рукоять з бронзи, яка тепер має зелений відтінок, оскільки бронза містить мідь, метал, який окислюється під впливом повітря та води.

Археологи датують меч кінцем 14 століття. За словами вчених, знахідки мечів того часу та регіону рідкісні, оскільки багато могил середньої бронзової доби були розграбовані протягом тисячоліть.

Лише вправні ковалі могли виготовляти восьмикутні мечі. Рукоять із двома заклепками була відлита поверх леза в техніці, відомої як лиття з накладенням. Однак на лезі немає видимих порізів або ознак зношування, що дозволяє припустити, що воно мало церемоніальне чи символічне призначення, йдеться у заяві. Тим не менш, меч міг легко служити активною зброєю, оскільки центр тяжіння на передній частині леза передбачає, що він міг ефективно вбивати супротивників.

Дослідникам відомі дві галузі виробництва восьмикутних мечів у Німеччині. Згідно із заявою, один регіон, місцевий, був розташований на півдні Німеччини, а інший – у північній Німеччині та Данії. Невідомо, де було відлито знайденого меча.

"Меч і поховання треба ще вивчити, щоб наші археологи могли більш точно класифікувати цю знахідку", — заявив у своїй заяві голова Баварського державного управління з охорони пам'ятників Матіас Пфайль. "Але вже можна сказати: стан винятковий! Така знахідка - велика рідкість!".

Нагадаємо, у Канаді жінка знайшла пляшку з посланням, випущену в море 34 роки тому. Стало відомо, хто його написав.