Контракти.ua

6286  —  18.06.23
Через 20 років пошуків знайшли надсекретний підводний човен, який затонув під час Другої світової
Через 20 років пошуків знайшли надсекретний підводний човен, який затонув під час Другої світової

Біля берегів Греції знайшли британський підводний корабель часів Другої світової.

Уламки британського підводного човна часів Другої світової війни знайшли біля берегів Греції, де він затонув 1942 року. Пише ТСН. 

Ветеран грецького дайвінгу Костас Токтарідес оголосив у Facebook минулого тижня, що його команда виявила затонулий корабель HMS Triumph ("Тріумф") в Егейському морі. Детальніше про надсекретний спеціальний підводний човен пише Live Science.

Історія підводного човна

HMS Triumph був спущений на воду 1938 року. Під час Другої світової війни він виконав понад 20 різних місій, включно з атаками на надводні й підводні кораблі в Середземному морі, допомогою підпіллю в Греції та багатьма іншими операціями.

Серед інших місій 1941 року підводний човен таємно доправив капітана Білла Гадсона, офіцера Британського відділу спеціальних операцій (SOE), до сербського порту Петровац на Адріатичному узбережжі, який контролювався країнами Осі, щоб допомогти югославським партизанам.

Однак у січні 1942-го підводний човен затонув.

Згідно з військово-морськими даними, у грудні 1941 року "Тріумф" таємно відплив до затоки Деспотікос біля острова Антипарос на Кікладах (архіпелаг в Егейському морі).

30 грудня з підводного човна надіслали зашифроване повідомлення, в якому повідомлялося, що "Тріумф" успішно висадив команду британської військової розвідки, а потім було заплановано врятувати понад 30 британських полонених, які втекли із сусіднього Антипароса.

Проте "Тріумф" у зазначеному місці не з'явився, внаслідок чого всі втікачі були схоплені. Відтоді підводний човен ніхто не бачив. 23 січня 1942 року він був оголошений зниклим безвісти разом із 64 членами екіпажу на борту.

Пошуки

Команда грецьких підводних археологів намагалася знайти HMS Triumph понад 20 років. За цей час їм вдалося виявити чотири інші підводні човни часів Другої світової війни, але тільки не Triumph.

Лише зараз дайвери повідомили, що "Тріумф" був виявлений за 10 кілометрів від мису Суніон на глибині близько двохсот метрів. Археологи з'ясували причину його катастрофи.

Як повідомляють археологи, HMS Triumph має сильне пошкодження в носовій частині, отримане внаслідок вибуху. Воно й спричинило його загибель. Вибух міг бути викликаний міною, ворожою торпедою або навіть детонацією боєприпасів на борту підводного човна. Всі люки “Тріумфу” задраєні, а перископ прибраний.

Схоже, що екіпаж загинув під час затоплення. Найімовірніше, їхні останки досі перебувають на борту човна. Зараз археологи працюють із військовими фахівцями, щоб з'ясувати більш точні причини того, що сталося.

Раніше повідомлялося, що на дні Каховського водосховища знайшли старовинні артефакти та людські черепи.

Своєю чергою Мінкульт б'є на сполох, адже після підриву Каховської ГЕС на півдні активізувалися копачі-грабіжники.