Контракти.ua

2933  —  12.06.23
Котлети в духовці: як приготувати, смачні рецепти
Котлети в духовці: як приготувати, смачні рецепти

Більшість смажить котлети на сковороді. Але цю страву можна зробити кориснішою для здоров'я, якщо приготувати її в духовці.

Тут головне - запам'ятати кілька важливих порад. Як запекти котлети в духовці - пише ТСН.ua.

Запечені котлети в духовці - смачна, поживна і корисна їжа. Така страва менш калорійна в порівнянні зі смаженими на сковороді, адже готується не на олії. Однак, потрібно пам'ятати деякі особливості приготування.

Як запікати котлети в духовці: температура

Тут все залежить від виду котлет у духовці, особливо від того, яке саме м'ясо ви використовуєте для їхнього приготування:

  • свинина, яловичина, телятина - від 170 до 180 градусів;
  • курятина - від 170 до 180 градусів;
  • риба - від 160 до 190 градусів.

Зверніть увагу, що вище зазначається оптимальна температура запікання, але духовку спочатку потрібно прогріти до 200 градусів, помістити до неї деко з котлетами, залишити так на 5-10 хвилин, а потім лише знизити температуру.

Скільки часу пекти котлети в духовці

Час запікання - орієнтовний. Важливо самостійно контролювати ступінь готовності страви. Для цього духовку потрібно відкрити, взяти зубочистку або сірник та проткнути котлету наскрізь. Якщо сірник (зубочистка) вологий, але чистий - продукт можна діставати.

Скільки часу запікати котлети в духовці:

  • свинина, яловичина, телятина - 20-30 хвилин;
  • курятина - 25-35 хвилин;
  • риба - 30-45 хвилин.

Можна просто дістати одну котлету, розділити її в перевірити на готовність.

Котлети в духовці: рецепти на кожен день

Існує чимало способів приготування котлет у духовці. А тому можна знайти рецепт на кожен день і радувати членів родини смачними і корисними стравами.

Рибні котлети в духовці

Для таких котлет підійде будь-який вид риби - річкова, морська чи озерна. А можна взяти одразу кілька видів риби, щоб страва вийшла ще смачнішою. Якщо рибина велика, з неї потрібно попередньо витягнути товстий твердий хребет. Потім м'ясо треба прокрутити через м'ясорубку.

Для приготування рибних котлет у духовці потрібно взяти:

  • 1 кг рибного фаршу;
  • 4 середні цибулини;
  • 200 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1,5 склянки панірувальних сухарів;
  • сіль, перець за смаком;
  • столову ложку рослинної олії;
  • 0,5-1 склянки борошна.

Процес приготування дуже простий:

  1. Рибу потрібно прокрутити через м'ясорубку, цибулю дрібно нашаткувати. Вершкове масло порізати невеликими шматочками. Цибулю, яйця, сіль і перець додати до фаршу і перемішати.
  2. Додати у фарш шматочки масла. І ще раз ретельно перемішати всю масу.
  3. Насипати до миски панірувальні сухарі. Змастити деко рослинною олією.
  4. Кожну порцію фаршу брати столовою ложкою, вмочувати в сухарі, формувати котлети і класти на деко.
  5. Готові котлети поставити до розігрітої до 200 градусів духовки, зменшити температуру до 160-190 градусів і чекати 40 хвилин.

Якщо ви хочете, щоб рибний фарш став більш в'язким, до нього потрібно додати манку, сухе молоко або замочений у молоці хліб.

Курячі котлети в духовці

Такі котлети можна приготувати з курячого фаршу, дрібно нарубаного м'яса або цілих шматочків. Підійдуть також курячі грудка або стегенця.

Для приготування курячих котлет у духовці вам знадобляться:

  • 1 кг філе курки;
  • 2 середні цибулини;
  • 2 яйця;
  • 1 склянка панірувальних сухарів;
  • перець і сіль за смаком;
  • столова ложка рослинної олії.

Як приготувати курячі котлети в духовці:

  1. Зрізати м'ясо зі стегенець і грудки, порубати на дрібні шматки. Яйця збити в мисці. Нашаткувати дрібно цибулю.
  2. До філе додати яйця та цибулю, посолити, поперчити, перемішати масу.
  3. Насипати панірувальні сухарі до окремої миски.
  4. Сформувати котлети, вмочити їх у сухарі, а потім викласти на деко.
  5. Запікати в духовці за температури 170-180 градусів 30-40 хвилин.

Для курячих котлет підходять такі спеції як коріандр, імбир, чебрець, корінь селери, насіння гірчиці, паприка, каєнський перець тощо.

Котлети в духовці зі свинини і яловичини

Цей рецепт вважається класичним. Таку страву просто і швидко готувати. Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 г яловичини (фарш);
  • 200 г свинини (фарш);
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 3 зубчики часнику;
  • пів склянки молока;
  • 3 шматочки білого хліба;
  • сіль, перець за смаком.

Процес приготування не потребує багато часу:

  1. Підготувати фарш для котлет. Додати до нього яйця, нашатковану цибулю, подрібнений часник. Посолити і поперчити.
  2. Хліб залити молоком, перетворити у кашку. Додати до фаршу. За бажанням можна туди ж додати подрібнену зелень.
  3. Якщо фарш вийшов надто рідким, не засмучуйтеся. Можна додати манну крупу або борошно.
  4. Поставити деко зі сформованими котлетами до розігрітої духовки на 30-40 хвилин. Виставляєте температуру приблизно 170-180 градусів.

За цей час можна встигнути приготувати смачний гарнір або нарізати корисний салат.

Вівсяні котлети в духовці

Якщо ви любите цікаві страви або хочете приготувати корисні котлети в духовці для дітей, спробуйте цей варіант страви. Вам потрібно взяти:

  • 500 г м'ясного фаршу (краще курячого);
  • 4 столові ложки вівсяних пластівців;
  • 1 яйце;
  • сіль, перець за смаком;
  • 1-2 чайні ложки рослинної олії.

Процес приготування вівсяних котлет у духовці надзвичайно простий:

  1. Перемолоти м'ясо у м'ясорубці, до глибокої миски висипати вівсяні пластівці, додати 3 столові ложки теплої води і зачекати 5-10 хвилин. Посолити й поперчити. За бажанням можна додати улюблені спеції.
  2. Додати до пластівців фарш і яйце, перемішати, сформувати котлети і викласти на деко.
  3. Відправити котлети до розігрітої духовки на 20-30 хвилин. За п'ять хвилин до готовності можна посипати тертим сиром.

Щоб вівсяні котлети в духовці запеклися з усіх боків, краще через деякий час їх перевернути.

Котлети в духовці з картоплею

Якщо ви хочете здивувати своїх рідних смачними котлетами в духовці, можна приготувати такий варіант. Вам знадобляться такі продукти:

  • 1 кг м'ясного фаршу;
  • 3 картоплини;
  • 1 скибка хліба;
  • 1 столова ложка сметани;
  • 1 яйце;
  • 2 цибулини;
  • 1 зубчик часнику;
  • 100 мл води;
  • сіль, перець за смаком.

Процес приготування цієї страви дуже простий:

  1. У воді замочити шматок хліба до стану каші. До чаші блендера покласти хліб, часник, порізану цибулю. Перемолоти до стану каші.
  2. Картоплю натерти і відтиснути руками рідину.
  3. У глибокій мисці перемішати фарш зі сметаною, натертою картоплею, яйцем і перемеленою масою. Посолити й поперчити.
  4. Сформувати котлети. Викласти на деко. Помістити в розігріту духовку на 20 хвилин за температури 180 градусів.

Щоб котлети вийшли соковитішими, потрібно після цього взяти 100 мл води, поставити до духовки разом зі стравою і запікати ще 20-25 хвилин.

Статьи по теме
Що приготувати з яблук: швидкі та смачні рецепти на кожний день
Що приготувати з яблук: швидкі та смачні рецепти на кожний день

Які десерти з яблук спекти в духовці, на сковороді, як швидко ат смачно приготувати м'ясо з яблуками.
19.09.23 — 597

Що приготувати з яблук: швидкі та смачні рецепти на кожний день
Що приготувати з яблук: швидкі та смачні рецепти на кожний день

Які десерти з яблук спекти в духовці, на сковороді, як швидко ат смачно приготувати м'ясо з яблуками.
22.08.23 — 760