Контракти.ua

522  —  10.06.23
Молитва замість анафеми: у Києво-Печерській лаврі вперше відслужать панахиду за гетьманом Мазепою
Молитва замість анафеми: у Києво-Печерській лаврі вперше відслужать панахиду за гетьманом Мазепою

Івана Мазепу за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі Російською православною церквою.

У День всіх святих, 11 червня, у Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи. Пише ТСН. 

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Панахида за гетьманом відбудеться у Всіхсвятській церкві, яка була збудована коштом Івана Мазепи, з нагоди 325-річчя освячення храму.

“У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її побожним меценатом і ктитором — гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою”, - йдеться у повідомленні.

У Мінкульті зазначили, що ця подія стане початком відродження традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури в українській Лаврі, а в лаврських храмах лунатиме молитва за Україну та її захисників і захисниць.

Окрім того, за ініціативи Мінкульту та підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні, цього дня буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих та презентовано новий Музейний центр “Гетьман Іван Мазепа та його доба”.

Нагадаємо, анафема на українського гетьмана Івана Мазепу була накладена Російською церквою з політичних причин і ніколи не визнавалася Константинопольським патріархатом. Про це заявив його представник архієпископ Тельміський Іов (Геча).