Контракти.ua

4873  —  27.05.23
Вчені нарешті з'ясували, чому коти переминають лапами
Вчені нарешті з'ясували, чому коти переминають лапами

Ми ще багато не знаємо про функції такої поведінки, але деякі припущення дослідники все ж можуть назвати.

Експерти заявили, що в більшості випадків розминання є індикатором того, що кіт розслаблений і почувається комфортно. Пише ТСН. 

Про результати дослідження пише Science Focus.

За словами експертки з поведінки домашніх тварин з організації Cats Protection Лорен Фінкі, розминання — це насправді дуже цікава поведінка і, на жаль, вона не була глибоко досліджена з наукового погляду.

По-перше, вважається, що така поведінка може бути ще одним способом залишити свій запах. Річ у тому, що навколо котячих лап розташовано чимало пахучих залоз. За словами Фінкі, таким чином розминаючи нас, наші пухнасті улюбленці намагаються залишити на нас свій запах.

По-друге, існує теорія про те, що розминання є відображенням руху, який кошенята використовують для стимуляції припливу молока з молочних залоз матері. Дослідники вважають, що у пізнішому віці коти також здатні відтворити цю звичку.

Результати дослідження також показали, що у дикій природі кішки не схильні відтворювати таку поведінку. По суті, вони поводяться таким чином, поки перебувають з матір'ю. Але для дорослих та незалежних тварин така поведінка не є природною.

Раніше експерти з поведінки котів з Університету Ноттінгем Трент виявили, що наші улюбленці насправді ненавидять, коли їх гладять у напрямку шерсті, навколо ніг, з боків та біля горла. Якщо ваш улюбленець все ж таки дозволяє вам торкатися цих зон, вчені вважають, він терпить, маючи надію, що він отримає винагороду у вигляді їжі.