Контракти.ua

3485  —  20.05.23
Гучні дискотеки та забиті пляжі: в Одесі розпочався курортний сезон під час війни
Гучні дискотеки та забиті пляжі: в Одесі розпочався курортний сезон під час війни

Відвідувати пляжі заборонено, але відпочивальники ігнорують заборону.

Повномасштабна війна в Україні триває майже 500 діб. Поки на сході військові щодня віддають життя, захищаючи країну від російського ворога, на півдні гуляють на гучних дискотеках. Так, вихідними в одному з нічних клубів Одеси влаштували вечірку на честь "відкриття літнього сезону". Фото та відео з заходу, який тривав під час повітряної тривоги, викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Пише ТСН. 

"Доба після повернення з чергові поїздки з Донбасу і тут я потрапила в стрічці на новину, що в Одесі збираються відкрити декілька пляжів. А я досі ще не відійшла від відео з відкриття диско в Park Residence. У мене якийсь внутрішній колапс.

З одного боку я розумію, що життя повинне тривати — ну тобто дитячі дні народження святкувати треба, весілля якісь  може якось камерно відмічати і таке інше. З іншого боку я дійсно на всі 100% впевнена, що всі зараз повинні працювати і робити все, що тільки можливо задля перемоги і відпочивати на пляжі, коли хтось віддає життя заради країни то якийсь суцільний треш", — написала Катерина Ножевнікова, керівниця волонтерського проекту "Корпорація монстрів" у своєму Facebook.

У коментарях до посту волонтерки користувачі розділились на два табори. Багато хто вважає гучні дискотеки недоречними під час війни. Однак є й ті, хто пишуть, що відпочивати таким чином — нормально.

Відкриття пляжного сезону в Одесі

Тим часом в Одесі заговорили про відкриття пляжного сезону. Місцевими Телеграм-каналами шириться інформація нібито про підготовку до відкриття деяких муніципальних пляжей міста. У Мережі стверджують, що там буде дозволено відпочивати.

Як повідомили ТСН.ua в Одеській міській раді, ця інформація не відповідає дійсності.

"Дійсно, питання дуже актуальне, тому що ми розуміємо — все одно будуть приїжджати люди. Ми розуміємо, що це літо, люди хоч трошки хочуть сонця. Але ми знаємо, які є рекомендації військових. Ми розуміємо, що це місто, яке не в тилу", — зазначила речниця мерії Наталя Мальцева.

Повідомлень про підготовку до відкриття муніципальних пляжей не було, підкреслили в міській раді. Офіційного рішення, чи дозволять місцевим та гостям міста відпочивати на узбережжі Чорного моря наразі немає.

Відвідувати пляжі заборонено

Варто зазначити, що залишається чинним спільний наказ Одеської обласної військової адміністрації та військового командування, який було ухвалено минулого року, про заборону на в’їзд та перебування на узбережжі Чорного моря, а також у затоках, внутрішніх морських водах та на територіях пляжних зон, розташованих у межах прибережної захисної смуги Чорного моря на території Одеської області.

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук під час брифінгу повідомив, що зараз триває моніторинг безпекової ситуації з боку військового командування і лише після цього буде прийматися відповідне рішення.

"Також наші військові очікують від мерії міста Одеси відповідних пропозицій щодо організації відпочинку на зазначених локаціях. Тобто будуть пропозиції — буде робота військового командування, буде прийняте відповідне рішення", — сказав Братчук.

Він підкреслив, що узбережжя закрите та закликав не виходити на пляжі та не купатися, оскільки це небезпечно.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк під час брифінгу заявила, що відкриття курортного сезону недоцільне.

"Ми надіслали представникам місцевої влади інформацію, які загрози можуть бути… З нашого боку наполягатимемо на забезпеченні безпеки людей – бомбосховища, спостереження за водною поверхнею. Ми розуміємо, що регіон має розвиватися. Але безпека на передньому плані", — сказала Гуменюк.

Відпочивальники ігнорують заборону

Попри заборону та попередження від військових про мінну небезпеку в Одесі вже масово відпочивають на пляжах та купаються в морі. Фото та відео з узбережжя Чорного моря публікують в соціальних мережах.

Нагадаємо, 2 травня після шторму протикорабельну міну винесло у прибережну зону в Одеській області. Її підірвали бійці підрозділу Військово-морських сил Збройних сил України. У ВМС нагадали, що українцям слід зберігати уважність та пильність у разі виявлення підозрілих предметів. У цьому випадку необхідно не наближатись до них та одразу повідомляти правоохоронним органам.