Контракти.ua

1259  —  02.05.23
Українці дуже рано виходять на пенсію: у Раді розповіли, як вирішити проблему
Українці дуже рано виходять на пенсію: у Раді розповіли, як вирішити проблему

Для вирішення проблеми необхідно запроваджувати накопичувальний рівень пенсійного забезпечення.

Середній вік виходу на пенсію в Україні з урахуванням пільгових категорій, складає 53,8 року. Така ситуація на тлі старіння населення та скорочення кількості працюючих через війну призводить до дефіциту Пенсійного фонду. Пише ТСН. 

Про це йшлося під час круглого столу у парламентському комітеті з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, інформує "Обозреватель".

Учасники круглого столу вважають, що для вирішення проблеми необхідно запроваджувати накопичувальний рівень пенсійного забезпечення. Відповідний законопроект № 9212 вже зареєстрований в Верховній Раді. У законопроекті передбачається що всі, хто працює молодше 55 років, накопичуватимуть гроші на пенсію на персональному рахунку.

"У зв'язку зі збільшенням кількості громадян, які мають право на достроковий відхід на пенсію (отримувачі пенсії у разі втрати годувальника, одержувачі пенсій з інвалідності, учасники бойових дій та ін.), середній вік виходу на пенсію стрімко зменшується", - зазначають у комітеті.

У Євросоюзі також є проблема зі старінням населення, але там використовують приватні пенсійні фонди. Фактично люди після виходу на пенсію будуть отримувати виплати не тільки від держави, але й від приватних фондів, які вони самі наповнюють.

Крім того, розглядається можливість запровадження єдиного "пенсійного продукту" у всіх державах ЄС. У ньому зможуть брати участь акредитовані фонди з усіх країн Європейського союзу. У країнах ЄС, на відміну від України, розвинений фондовий ринок, тому там є можливість щодо стабільних інвестицій. А без інвестицій зберегти гроші у накопичувальному фонді неможливо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що хто з пенсіонерів може отримати значну доплату вже у червні.

Крім того, ми раніше інформували, що у Верховній Раді планують перевірити правомірність надання пенсійних виплат для українців.

Статьи по теме
Дефіцит бензину на АЗС: як вирішити проблему і скільки коштує паливо в Європі
Дефіцит бензину на АЗС: як вирішити проблему і скільки коштує паливо в Європі

В Україні гострий дефіцит палива на заправках. Водії заправляють по 10-15 літрів, використовують талони, додатки, стоять у величезних чергах по 5-8 годин. Причин тому відразу кілька: зруйнована інфраструктура, авіаудари по сховищах, високі потреби та багато іншого.
17.05.22 — 6225