Контракти.ua

6216  —  17.05.22
Дефіцит бензину на АЗС: як вирішити проблему і скільки коштує паливо в Європі
Дефіцит бензину на АЗС: як вирішити проблему і скільки коштує паливо в Європі

В Україні гострий дефіцит палива на заправках. Водії заправляють по 10-15 літрів, використовують талони, додатки, стоять у величезних чергах по 5-8 годин. Причин тому відразу кілька: зруйнована інфраструктура, авіаудари по сховищах, високі потреби та багато іншого.

Про те, скільки коштує зараз паливо в Європі і як можна розв'язати проблему з бензином в Україні, розповів член ради директорів однієї з найбільших українських інвестиційних компаній Сергій Войцеховський. Пише rbc.ua.

Як зазначає Войцеховський, причини дефіциту бензину в Україні можна розділити на внутрішні та зовнішні. Внутрішні - це вище зазначені удари по сховищах, високі потреби для армії, зруйнована інфраструктура і перероблення.

Скільки коштує бензин в Європі

Але є і зовнішні проблеми. У країнах Європи через війну, яку почала Росія проти України, з бензином теж не все гладко.

"Ціна на паливо в Європі з моменту початку війни в нашій країні зросла майже у 2 рази. Це серйозна проблема для всіх людей, держави різних європейських країн намагаються якось впливати на ціну, але поки успіху особливого немає", - пише Войцеховський.

Дизель коштує 2,24 євро - це 81,3 гривні на літр (за комерційним курсом)

Бензин коштує 2,34 євро - це 84, 94 гривні за літр (за комерційним курсом)

В Україні Уряд намагається вплинути на ситуацію з паливом, але поки проблема не вирішена – черги на заправках, ціни на стійках.

Як можна розв'язати проблему з дефіцитом палива

"Але в нашій країні, крім війни, є ще й сприятливий фактор – у нас є своя нафта, як розвідана і видобута (видобувається щодня), так і перспективна (яка за результатами оцінки існує, але потрібно її розвідати та добути)", - пояснює Войцеховський.

Він додав, що якраз зараз і потрібна допомога держави – допомогти тим, хто може добувати. А саме - прибрати непотрібну бюрократію і стимулювати перероблювання.

На думку експерта, такий підхід не розв'яже питання з паливом прямо завтра, але в перспективі – точно. І дороге паливо - це, на жаль, нова реальність, з якою українцям доведеться жити.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні створять стратегічний запас нафтопродуктів.

Статьи по теме
Автогаз дорожчає та зникає з АЗС в Україні через блокаду польського кордону
Автогаз дорожчає та зникає з АЗС в Україні через блокаду польського кордону

Про завершення кризи на ринку автогазу в Україні говорити поки що зарано. Через блокаду польського кордону газ продовжує дорожчати та зникає з АЗС.
24.11.23 — 307

В Україні продовжують зростати ціни на автогаз: моніторинг мереж АЗС
В Україні продовжують зростати ціни на автогаз: моніторинг мереж АЗС

Найбільше здорожчав газ у мережі KLO – на 3,2 грн, до 33,99 грн/л, найменше – в "Рур груп" і Marshal – на 50 копійок, до 34,5 грн/л і 32,5 грн/л відповідно, утім, ціна в мережі "Рур груп" і без того найбільша по країні.
13.11.23 — 1429

В Україні знову здорожчало пальне: на яких АЗС підскочили ціни
В Україні знову здорожчало пальне: на яких АЗС підскочили ціни

В Україні зростають ціни на пальне.
07.10.23 — 1343