Контракти.ua

4216  —  26.04.23
Місячний посівний календар на травень 2023 року: що садити та сіяти в саду і на городі
Місячний посівний календар на травень 2023 року: що садити та сіяти в саду і на городі

Місячний посівний календар підкаже, що і коли потрібно садити в саду і на городі в останній весняний місяць. 

Саме в травні у власників городів і клумб з'являється дуже багато справ та турбот. В цей період можна висівати і висаджувати практично всі відомі культури. Наприклад, саме в травні сіють полуницю і овочі, висаджують на клумбу квіти, а в саду саджанці плодових дерев. Також це чудовий час для підживлення і поливання ділянки, боротьби зі шкідниками та хворобами. Пише ТСН.ua.

Врожайність та здоров'я рослин залежить не лише від правильного догляду, але й від фази Місяця. Тому важливо слідкувати за місячним посівним календарем на травень 2023 року, щоб точно знати, коли і яку роботу на ділянці можна виконувати.

Посівний календар на травень 2023 року: сприятливі і несприятливі дні

Найсприятливішими вважаються дні, коли місячна доба, фаза Місяця і день тижня наповнені максимальною енергією.

Згідно з цим, в травні 2023 року сприятливими та несприятливими днями для висівання розсади будуть (червоний колір — несприятливі, зелений — сприятливі):

Щоб культури добре прижилися, їх рекомендовано садити в найвдаліші для конкретної рослини дні. Для різних культур найбільш урожайними днями в травні 2023 року будуть:

  • цибуля і часник — 3, 4, 10, 11, 23, 24, 30, 31 травня;
  • помідори — 23, 24 травня;
  • кріп, петрушка та інша зелень — 3, 4, 14, 15, 30, 31 травня;
  • морква — 6, 7, 14, 15 травня;
  • буряк — 6, 7, 14, 15 травня;
  • капуста — 2, 14, 21, 24, 30 травня;
  • баклажани, перець — 3, 4, 6, 7, 14-17, 30, 31 травня;
  • кабачки, гарбуз — 3, 4, 23, 24, 30, 31 травня;
  • картопля — 10, 11, 14, 15 травня;
  • однорічні квіти — 1-4, 28-31 травня;
  • полуниця, виноград — 6, 7,  20-24 травня;
  • багаторічні квіти — 1-4, 28-31 травня;
  • плодові дерева — 3, 4, 30, 31 травня.

Місячний посівний календар на травень 2023: що робити за днями

1-3 травня. Можна висівати будь-яку зелень, мангольд, часник, огірки, бобові культури, розсаду капусти. Також це сприятливі дні для проріджування сходів, боротьби зі шкідниками, прополювання бур'янів. Можна садити і будь-які квіти, зокрема троянди. Дозволяються рясні поливання і підгодівля, а ось обробляти отрутохімікатами краще іншими днями.

4-6 травня. Дні повні.

7-8 травня. Хороший період для висаджування цибулинних квітів. У саду можете зайнятися висаджуванням полуниці, саджанців плодових дерев, жасмину, жимолості. Можна також полоти і удобрювати, займатися побілюванням дерев. А ось обрізати гілки і коріння не варто, оскільки рани будуть довго гоятися.

9-12 травня. Можете займатися висіванням редису, садити картоплю, буряку і моркву для зимового зберігання. На клумбі в цей період висаджуються багаторічні і вічнозелені рослини, сіється зелена огорожа і газон. Дозволяється проводити санітарне обрізання дерев, боротися зі шкідниками і хворобами, рясно поливати та підживлювати. А ось працювати з корінням неварто.

13-15 травня. Можете поливати і підгодовувати рослини, але помірно. В саду дозволено висаджувати ягідні кущі (смородину, ожину, малину, аґрус). А ось вносити мінеральні добрива і обрізати рослини краще в інший час.

16-17 травня. Ввважаються не надто врожайними днями. Тому можете зайнятися обрізанням сухих і хворих гілок, прищеплюванням, перекопуванням і розпушуванням ґрунту, боротьбою зі шкідниками та хворобами. Поливати і підгодовувати рослини, пересаджувати і пікірувати їх в цей період неварто.

18-20 травня. Дні молодика.

21-24 травня. Добре підходять для висаджування рослин з довгим стеблом (наприклад, гарбуз, горох, кавун, диня). Загалом це сприятливі дні для будь-яких культур. Можете пасинкувати, обрізати гілки, прищеплювати рослини, білити дерева. Але не варто пересаджувати цибулинні рослини.

25-26 травня. Вважаються не надто врожайними днями. Але можна зайнятися висаджуванням лікарських рослин, прянощів, кабачків чи гарбузів. Перекопуйте і рихліть землю в цей період, можете відрізати вуса полуниці, проводити санітарне обрізання гілок. Підгодівлі, поливання, пасинкування, пророщування і замочування насіння краще перенести.

27-29 травня. Висівайте всі види перцю, картоплі, зелені, редису. А ось в садку можна садити тільки декоративні дерева (жасмин, бузок). Дозволено пасинкування томатів, формування батогів огірків, видалення зайвих гілок і обприскування дерев від шкідників.

30-31 травня. Садіть картоплю, бобові, всі види капусти, редис, помідори, огірки. Добре пересаджувати багаторічні рослини, особливо троянди. Можете садити в саду ожину, малину, смородину. Дозволено підгодовувати рослини, розпушувати, пікірувати, рясно поливати, прищіпувати і проріджувати ряди. А ось вносити мінеральні добрива і обробляти отрутохімікатами рослини неварто.