Контракти.ua

4967  —  17.03.23
Яка церква займе Лавру після вигнання УПЦ МП: думка священника
Яка церква займе Лавру після вигнання УПЦ МП: думка священника

В Держетнополітики заявили, що після того, як УПЦ МП залишить Києво-Печерську лавру, її можуть передати в оренду іншій церкві, не пов'язаній з Московським патріархатом.

Києво-Печерську лавру передадуть в оренду іншій церкві, яка не має стосунку до проросійського Московського патріархату. Пише ТСН. 

Про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів отець Георгій Коваленко – священнослужитель Православної церкви України, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості.

“Ймовірно, в цьому контексті мова йде про ПЦУ. Православна церква України зареєструвала свій монастир. ПЦУ просила з літа дати їй можливість служити в одному з храмів Верхньої Лаври, який не використовується Московським патріархатом. ПЦУ не претендувала на ті храми, де служив Московський патріархат. Так сталося, що Московський патріархат довів ситуацію до того, що з ними не продовжили договір Верхньої Лаври. Звісно, ПЦУ це просила, вона отримала цей дозвіл. Але це не пов’язано напряму з відносинами Православної церкви України з Московським патріархатом”, - розповів отець Георгій.

Також він додав, що ПЦУ бажала б єдності українського православ’я.

“Ми відкриті до єдності зі спільнотою віруючих і ченців, які зараз перебувають у ПЦУ. Я думаю, що не проросійські ченці можуть бути в єдності з ПЦУ. Але це рішення не наше, це рішення ченців”, - наголосив священнослужитель.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск прокоментував розірвання договору Міністерством культури України щодо користування УПЦ МП Києво-Печерської лаври.