Контракти.ua

839  —  15.03.23
Торік лише 13 країн і територій мали “здорову” якість повітря
Торік лише 13 країн і територій мали “здорову” якість повітря

Лише 13 країн і територій світу минулого року мали “здорову” якість повітря, оскільки забруднення повітря зросло до тривожних рівнів.

Про це пише CNN з посиланням на звіт IQAir – компанії, яка відстежує якість повітря в усьому світі.

Встановлено, що середньорічний рівень забруднення повітря приблизно в 90% проаналізованих країн і територій перевищував рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я.

IQAir проаналізував середню якість повітря в 131 країні та території. Лише шість країн – Австралія, Естонія, Фінляндія, Гренада, Ісландія та Нова Зеландія – і сім територій у Тихому океані та Карибському басейні, включно з Гуам і Пуерто-Ріко, відповідають вимогам ВООЗ.

Ці вимоги передбачають середній рівень забруднення на рівні 5 мікрограмів на кубічний метр або менше.

Сім країн – Чад, Ірак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Кувейт та Індія – мали погану якість повітря, яка значно перевищувала рекомендації із середнім рівнем забруднення повітря понад 50 мікрограмів на кубічний метр.

Дослідження розглядало дрібні тверді частинки або PM2,5, які є найменшим, але водночас і найнебезпечнішим забруднювачем. При вдиханні PM2,5 проникає глибоко в легеневу тканину, звідки може потрапити в кров. Частинки утворюються унаслідок спалювання викопного палива, пилових бур та лісових пожеж. З ними пов’язують низку недуг, включно з астмою, хворобами серця та іншими респіраторними захворюваннями.

Щороку мільйони людей помирають від проблем зі здоров'ям, пов'язаних із забрудненням повітря. За даними агентства ООН, у 2016 році близько 4,2 мільйона передчасних смертей були пов'язані з дрібнодисперсними твердими частинками. ВООЗ виявила, що якби тоді застосовувалися її рекомендації, смертей, пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища, могло б бути майже на 3,3 мільйона менше.

Статьи по теме
Досягнення кліматичних цілей під загрозою – вчені
Досягнення кліматичних цілей під загрозою – вчені

Експерти з Метеорологічного бюро Великої Британії попередили, що темпи зростання вуглекислого газу в атмосфері повинні сповільнитися приблизно на 20% протягом наступних 5 років, щоб обмежити глобальне потепління 1,5 градуса Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем.
13.01.22 — 1008

Опубліковано рейтинг основних ризиків для людства на найближчі 10 років
Опубліковано рейтинг основних ризиків для людства на найближчі 10 років

Швейцарська організація Всесвітній економічний форум назвала головні ризики для людства у найближчі 10 років.
11.01.22 — 981

Викиди вуглекислого газу стрімко повертаються до рекордного рівня, - вчені
Викиди вуглекислого газу стрімко повертаються до рекордного рівня, - вчені

Викиди вуглекислого газу повертаються до рекордного рівня, який спостерігався до пандемії коронавірусу. Вчені закликають країн-учасників COP26 до швидких глобальних дій.
04.11.21 — 1114