Контракти.ua

2069  —  06.03.23
Названі найулюбленіші свята українців
Названі найулюбленіші свята українців

Серед традиційних в Україні свят більшість населення називає Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, а також День Незалежності України та День захисників і захисниць України, які за останній рік відтіснили Новий рік на п’яте місце серед улюблених свят.

Про це йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Згідно з опитуванням, більшість населення України святкує Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 69% відповідно.

Найбільші зміни відбулися за останній рік зі ставленням до Дня Незалежності України і Днем захисників і захисниць України. Якщо День Незалежності України до повномасштабної війни з Росією цінувало лише 37% населення, то зараз його називають серед улюблених свят 63%. Водночас у 2013 році, до нападу Росії на Україну, це взагалі було одним із найменш популярних свят – лише 12% вважало його важливим чи улюбленим.

День захисників і захисниць України раніше був популярним лише серед 29%, а зараз серед 54%, тобто на 25 процентних пунктів більше.

А от Новий рік, який всі роки ділив пере місце з Різдвом і Пасхою, зараз лише на п'ятому місці з відсотком у 52%.

А от ставлення до Міжнародного жіночого дня 8 березня погіршилося, його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 25%.

Найменш популярні свята в цьому році День Перемоги та День праці - лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати я улюблені чи важливі.

Опитування проводилось 14-22 лютого 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології методом телефонних інтерв’ю серед 2002 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Статьи по теме
Ідеальна закуска на вихідні. Рецепт
Ідеальна закуска на вихідні. Рецепт "лінивої" піци, яка готується за 10 хвилин

Часом хочеться поласувати чимось смачненьким, але часу на приготування немає, а чекати на кур'єра дуже довго. Втім, фанатам піци точно не варто сумувати, адже ідеальну альтернативу цій страві можна зробити усього за 10 хвилин.
12.05 — 168

Пікнік скасовується? Детальний прогноз погоди в Україні на вихідні
Пікнік скасовується? Детальний прогноз погоди в Україні на вихідні

Синоптики прогнозують дощі 11 травня в Україні, але, попри опади, буде тепло. А 12 травня відчутно похолодає, тому відпочинок на природі краще відкласти.
11.05 — 155

Погода на вихідні 11-12 травня: нарешті комфортне тепло
Погода на вихідні 11-12 травня: нарешті комфортне тепло

У деяких регіонах пройдуть короткочасні дощі.
11.05 — 207