Традиційно на різдвяний стіл готують кутю. Кожен регіон має свої рецепти цієї страви. Однак існують загальноприйняті правила.
Як готувати кутю, щоб не зіпсувати її — пише ТСН.ua.
Дуже важливо підібрати правильну крупу, з якої ви будете готувати кутю. В різних регіонах України для цього використовують жито, пшеницю, рис, ячмінь, сочевицю, перловку. Цікаво, що сьогодні для приготування різдвяної страви часто беруть навіть булгур (це очищена та подрібнена пшениця).
Однак якщо ви хочете отримати канонічну кутю, яка точно буде смачною, краще взяти традиційні пшеницю чи рис.
Яку б крупу ви не обрали, важливо спочатку її перевірити. Якщо вона довго лежала, міг з'явитися затхлий запах. Він також з'являється, якщо зберігати пшеницю або рис тривалий час у поліетиленових пакетиках.
Якщо ви обрали цільні зерна пшениці, щоб страва вийшла смачною, їх потрібно замочити в теплій воді на ніч. Потім поставити на вогонь і проварити 30 хвилин без кришки, а вже потім кілька годин потримати на пару під кришкою. Тоді ще раз проварити пів години без кришки і знову залишити під кришкою. Так радить одна з українських господинь на YouTube. Якщо ви хочете отримати ідеальну пшеницю, можете подивитися її рекомендації у відео:
Найкраще підходять для приготування куті такі продукти: мед, горіхи, сухофрукти (особливо родзинки), мак, розведений у воді цукор (якщо ви не можете споживати мед з будь-якої причини).