Різдво Христове - особливе релігійне свято, яке наповнює людські душі теплом і милосердям. Християни західного обряду (римо-католики) святкують його 25 грудня.
Різдво Христове святкується в багатьох країнах світу, зокрема і в Україні, на честь народження Сина Божого, Ісуса Христа, який викупив своєю смертю гріхи людей. Пише ТСН.
У римо-католиків свято припадає на найдовшу ніч року, коли, за легендою, народився у Вифлеємі Ісус. На заході України часто цей день називають "польським Різдвом". Річ у тому, що на Галичині, яка на початку XX століття входила до складу Польщі, Різдво святкувалося 25 грудня переважно поляками. А у християн східного обряду (православних) воно припадає на 7 січня.
Перші відомості про святкування Різдва Христового християнами відносяться до IV століття. Існує доволі цікава сучасна гіпотеза, що дату цього свята обрали тому, що ранні християни одночасно святкували свято Боговтілення (тобто зачаття) та Великодня. Зазвичай воно припадало на 25 березня. Через це до цієї дати додали дев'ять місяців і вийшло 25 грудня.
Однак, в Євангелії від Луки чітко вказано, що Ісус Христос народився саме в середині грудня: "І ось одного разу, коли Захарія за порядком своєї черги служив перед Богом, згідно зі звичаєм священничої служби, випав на нього жереб увійти до святилища Господнього і покадити. А вся сила народу під час кадіння молилася знадвору. Тоді з’явився йому ангел Господній, ставши праворуч кадильного жертовника. Захарія, побачивши його, стривожився, і страх напав на нього. Ангел же сказав до нього: “Не бійся, Захаріє, бо твоя молитва вислухана; жінка твоя Єлисавета породить тобі сина, і ти даси йому ім’я Йоан. (…) А як скінчилися дні його служби, він повернувся до свого дому. Після тих днів зачала Єлизавета, його жінка" (Лк 1, 8–13, 23–24).
Здається, що спільного між зачаттям Івана Предтечі та народженням Ісуса Христа? Але згідно з календарем, Іоанн Хреститель (або Іван Предтеча) народився 25 червня (і був зачатий 25 вересня). Далі ж у Євангелії написано: "Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом до міста в Галілеї, якому ім’я Назарет, до діви, зарученої чоловікові на ім’я Йосиф з Давидового дому; ім’я ж діви було Марія". Тобто від зачаття Івана Предтечі минуло пів року, тому Ісуса Христа Діва Марія зачала 25 березня. Не треба складної математики, щоб зрозуміти, що Син Божий народився 25 грудня (через дев'ять місяців).
За часів Франциска Ассизького у XIII столітті у храмах почали виставляти ясла з фігуркою маленького Христа. Люди могли поклонитися їм та помолитися. Згодом, традиція ставити ясла перед Різдвом з'явилася також і в будинках.
А ще пізніше у вівтарів у костелах почали вішати вінок із чотирма свічками. Кожної неділі Адвента (період підготовки та час очікування Різдва) запалювали одну свічку.
Майже кожен католик напередодні Різдва Христового дотримується традиції суворого посту. Цього дня дозволено вживати в їжу лише сочиво - це зерна пшениці чи ячменю, які відварюють у воді, а потім додають трішки меду для смаку. З появою на небі першої зірки піст закінчується.
Головною прикрасою свята вважається ялинка або смерека. Її віряни ставлять у своєму будинку, а потім прикрашають кришталевими кулями, соковитими фруктами та цукерками. Існує традиція обмінюватися подарунками на Різдво. Вона сягає своїм корінням сивої давнини, коли волхви піднесли немовляті Ісусу всілякі дари. Християни західного обряду ставляться до свята з особливим трепетом. А тому витрачають чимало часу на прикрашання будинку.
В перші століття християнства була сформована традиція, за якою в храмах на Різдво, 25 грудня, служаться три особливі літургії:
Діти традиційно виготовляють різдвяні іграшки. Вироби мають форму сердечок, різних звірят і ліхтариків. Їх вішають на ялинку та прикрашають ними будинок.
Перед Святим вечором (24 грудня) варто покаятися у всіх своїх гріхах, відвідати сусідів і друзів, попросити у них вибачення та помиритися. Не варто сідати за святковий стіл з образою в серці.
На святковий стіл символічно ставлять 12 страв за числом апостолів, учнів Ісуса Христа. Однак, це просто традиція, а не канон. Тож якщо у вас нема можливості приготувати стільки страв, не варто засмучуватися.
Традиційно святкове меню на Святвечір (24 грудня) в Україні включає в себе: кутю, вареники з капустою, грибами чи картоплею, пісний борщ, млинці з капустою (крокети), рибу, печену картоплю, хліб, капусту з горохом або грибами, узвар, чай, пампухи.
В кожної народності існують традиційні святкові страви, які завжди ставлять на стіл 25 грудня: