В яких випадках потрібно додавати соду, а в яких – розпушувач, чи є вони взаємозамінними.
Призначення соди та розпушувача одне й те саме – робити структуру тіста легкою, повітряною, підіймати тісто під час випікання. Дія обох інгредієнтів заснована на реакції взаємодії лугу з кислотою, внаслідок чого виділяється вуглекислий газ у вигляді бульбашок, які й роблять тісто пористим і легким. Пише ТСН.
За складом сода та розпушувач відрізняються. Сода – це гідрокарбонат натрію, і все. А розпушувач містить, крім соди та трохи борошна, різні кислоти. Виходячи з цього, теоретично розпушувач можна приготувати й самостійно, якщо з’єднати соду та лимонну кислоту в порошку. Але можна помилитися в пропорціях.
Розпушувач працює в будь-якому середовищі, з содою трохи складніше. Вона буде ефективнішою там, де у складі є молочні продукти, ягідні соки, певна кислота.
Якщо в рецепті є молочні інгредієнти, як-от молоко, сметана, кефір, соки, цитрусові та будь-які «кислі» продукти і температура запікання не менше 180 градусів, можна використовувати як соду, так і розпушувач.
Якщо серед складників тіста немає кислоти та температура його випікання є низькою, потрібно використовувати саме розпушувач.
Розпушувач потрібно використовувати, якщо важливо, щоб випічка не мала сторонніх смаків. У випадку з содою зазвичай залишається певний присмак, а розпушувач його не дає.
Тобто застосування розпушувача більш широке.
Найкраще орієнтуватися на рецепт – якщо в ньому зазначено використовувати розпушувач, отже, використовувати розпушувач, якщо розпушувач і соду, робіть саме так. Тут йдеться про швидкість реакції. Розпушувач діє не одразу, на відміну від соди, такий порядок потрібен іноді для приготування.
Сода сильніша за розпушувач, тому якщо в рецепті зазначена сода, це означає, що тісту, щоб піднятися, потрібно більше сили.
Якщо ви вирішили замінити соду розпушувачем, його потрібно брати приблизно в 3-4 рази більше, ніж соди. Одна чайна ложки розпушувача заміняє четвертину чайної ложки соди.
Якщо ж потрібно замінити розпушувач содою, ви можете зробити це, але потрібно погасити соду соком лимона чи оцтом.