Контракти.ua

9186  —  04.12.22
Чи дійсно Києво-Печерська лавра перейшла до ПЦУ: в Мінкульті звернули увагу на цікаву деталь
Чи дійсно Києво-Печерська лавра перейшла до ПЦУ: в Мінкульті звернули увагу на цікаву деталь

Власність всієї Києво-Печерської лаври перебуває у володінні держави, але обтяжена угодами, укладеними в різні часи та на різних умовах.

У Мінкульті повідомили, що на сьогодні не йдеться про передавання Києво-Печерської лаври до Православної церкви України. Пише ТСН. 

Про це поінформував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він підкреслив, що насправді відбулася реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в монастирі, який розташований навпроти території Верхньої лаври і входить до відання заповідника.

"Юридична особа "Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ (МП) зареєстрована багато років тому за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня лавра). Новостворена юридична особа "Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ (ПЦУ) зареєстрована за адресою вул. Лаврська, 14 (Церква Феодосія Печерського, що безпосередньо поруч із Верхньою лаврою). На це є належна згода Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", - написав очільник Мінкульту.

Ткаченко наголошує, що церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ. Він нагадав, що власність всієї Києво-Печерської лаври перебуває у володінні держави, але обтяжена угодами, укладеними в різні часи та на різних умовах.

"Згідно рішення РНБО, Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника", - підсумував міністр культури та інформаційної політики.

Нагадаємо, речник Православної церкви України Євстратій Зоря повідомив, що нібито "Свято-Успенську Києво-Печерську лавру" зареєстровано як монастир у складі ПЦУ.  Він посилався на Єдиний державний реєстр, у якому було зазначено, що рішення про створення у складі ПЦУ релігійної організації - чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська лавра", було ухвалено під час засідання Священного Синоду ще 23 травня 2022 року.