Контракти.ua

1206  —  03.12.22
Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі ПЦУ
Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі ПЦУ

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву заступника голови Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратія Зорі.

"1 грудня 2022 р. було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Української Православної церкви (Православної церкви України). Відомості про цю юридичну особу в складі Помісної церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру", - йдеться у повідомленні.

На практиці це означає, що є юридична особа, яка може отримати у користування майно - храми та приміщення. Відтак створюється можливість вибору для ченців та вірних - за ким йти.

"З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату Священиий Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня 2022 р. (постанова №30) ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації - чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра", - пояснює Зоря.

Тоді ж Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету міністрів України з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення - для монастирської діяльності.

Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Блаженнійший Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу.

Оновлено 21:45

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко пояснив, що Києво-Печерську Лавру не передавали до ПЦУ.

"Насправді відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої Лаври та входить до відання заповідника. Далі більш детальне пояснення з юридичної сторони", - пише Ткаченко.

Подані для реєстрації нової юридичної особи документи відповідають чинному законодавству. Законодавство забороняє реєстрацію тотожних назв, але схожі назви дозволені.

Реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав. Церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ.

Нагадаю, що власність всієї Києво-Печерської Лаври знаходиться у володінні держави, але обтяжена угодами укладеними в різні часи та на різних умовах. Згідно з рішенням РНБО Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Нагадаємо, що у п'ятницю, 2 грудня, президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя). Також до списку потрапив і колишній нардеп Вадим Новинський.

У четвер, 1 грудня, відбулось засідання РНБО України на якому розглядались численні факти звʼязків окремих релігійних кіл в Україні з Росією. Уряд має підготувати законопроект, який унеможливить діяльність таких релігійних організацій в країні.