Контракти.ua

3153  —  30.11.22
Аномальні температури: чи буде зима холодною
Аномальні температури: чи буде зима холодною

Якою буде прийдешня зима? Це питання завжди цікавило українців, а тепер, під час війни й очікуваних проблем із опаленням та електрикою, — тим більше.

Хочу вас заспокоїти: тривалі періоди з сильним морозом малоймовірні.  Пише Віра БалабухКандидат географічних наук, старший науковий співробітник, зав.відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України.

Очікується, що січень буде найхолоднішим місяцем цієї зими. Однак лякатися не варто, — його середня за місяць температура може на 2 градуси Цельсія перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від +1…+2 °С на півдні країни до -2… -3 °С на північному сході та сході. У грудні середня за місяць температура може коливатися від -1...-2 °С до +3 °С і вище. При цьому на значній території країни, за винятком північних, східних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути додатною — від 0 до +3 °С. Це свідчить про те, що впродовж місяця на цій території переважатимуть додатні температури. У лютому теж буде не дуже холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від +2 °С на півдні до -2 °С — на північному сході. Від′ємна середня температура в межах від 0 до -2 °С і нижче буде характерна у грудні лише для північних, центральних, східних областей країни та високогір’я Карпат. Пише zn.ua.

Можна очікувати, що аномально висока температура повітря в грудні та лютому сприятиме зменшенню тривалості та суворості холодного періоду, а отже — й опалювального сезону.

На чому ґрунтуються ці очікування? Поясню.

За даними розрахунків світових прогностичних центрів, зокрема Центру кліматичних прогнозів Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США ( NOAA) та Європейського центру середньотермінових прогнозів , очікується, що зима 2022/2023 року в Україні, ймовірно, буде теплою. Середня за зиму температура повітря може бути на 2 градуси вищою, ніж у 1991–2020 роках.

У грудні середня за місяць температура повітря на значній території країни може бути вища нуля градусів — приблизно такою, якою вона буває у третій декаді листопада або в першій декаді березня. Такі ж термічні умови ймовірні і в лютому, хоча температура повітря може бути трохи нижчою .

Розрахунки Європейського центру середньотермінових прогнозів (ECMWF) підтверджують висновки NOAA щодо теплої зими 2022/2023 в Україні, а середню за сезон температуру повітря очікують на 0,5–1,0 градус вищою, ніж у 1993–2016 роках.

Чим пояснюється таке потепління? Великий вплив на глобальну погоду, а також погоду Північної півкулі та України, чинять процеси в Атлантичному, Тихому та Північному Льодовитому океанах. Упродовж останніх років важливу роль у формуванні атмосферної циркуляції Північної півкулі відіграють процеси, що відбуваються в екваторіальній зоні Тихого океану. В цьому регіоні кожних один-три роки змінюється температура поверхневих вод океану, що приводить до зміни атмосферної циркуляції. Під час холодної фази, яку ще називають Ла-Нінья, в атмосфері над Тихим океаном утворюється потужний антициклон, який може поширюватися до арктичних широт і сприяти потужній адвекції холоду на американський континент. Під час теплої фази — Ель-Ніньйо, навпаки, формується зона низького тиску, яка сприяє утворенню потужного потоку теплого субтропічного повітря. Взаємодіючи з циркуляцією в Атлантиці, ці процеси істотно впливають на погоду Європейського континенту, і України також, упродовж зимового періоду.

Зараз ми є свідками досить унікальних процесів в атмосфері й океані. Ось уже третій рік поспіль відзначається активність холодної фази Ла-Нінья в Тихому океані. За прогнозами, умови Ла-Нінья триватимуть упродовж осені та зими. Ослаблення Ла-Нінья очікується на початку наступного року, з переходом до нейтральної фази. Тому можна очікувати, що процеси в атмосфері взимку 2022/2023 можуть бути схожими на процеси, які характерні для цієї фази і спостерігалися взимку 2020/2021 та 2021/2022 років. Відповідно, вони формуватимуть додатні аномалії приземної температури повітря в Україні і, як наслідок, аномально теплу зиму, що була характерна і для попередніх років.

Упродовж останніх десятиліть на нашій планеті відбуваються безпрецедентні зміни температури повітря. Україна теж не лишилась осторонь цих процесів. Швидкість зміни середньої за рік температури повітря на материковій частині України упродовж останніх двадцяти років майже втричі перевищувала швидкість зміни приземної глобальної температури. Найбільші зміни температури в Україні відбувались у зимовий та літній періоди. Відтак зима у1991–2020-му роках була на 1,4 градуса Цельсія теплішою, порівняно з 1961–1990 роками. Січень за останні тридцять років в Україні став у середньому теплішим на 2,0 °С. У північних та східних областях країни ці зміни перевищили 2,5 °С. Зростає кількість днів із додатною середньою за добу температурою повітря, зменшується кількість днів із сильними морозами, тривалість холодного періоду та опалювального сезону. Враховуючи тенденції, характерні для зимового періоду в Україні впродовж останніх десятиліть, імовірно, вони збережуться і взимку 2022/2023 рр.

Слід зазначити, що на тлі досить високої температури можливі затоки арктичного повітря, проте вони, ймовірно, будуть короткочасними й неінтенсивними. Ймовірність того, що впродовж зими можливі аномально високі температури, становить 40–50% і більше, тоді як імовірність аномально низьких температур, коли мінімальна температура повітря опускатиметься нижче -10 … -15 °С , — 10–30% і менше. Тобто в холоду шансів цієї зими набагато менше, ніж у тепла.

А що ж буде зі снігом, санчатами, ліпленням баб та сніжків? Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу. Отже, стійкий сніговий покрив цієї зими може утворюватися не на всій території країни, а його висота, за оцінками Європейського центру середньотермінових прогнозів (ECMWF),очікується меншою від кліматичної норми 1991–2020 рр., особливо в січні та лютому.

Та, хоч би якою була зима, ми любимо її за красу, за дух Різдва і за дитячу казку, попри всі страхи та труднощі війни.

Статьи по теме
Два циклони йдуть до України: синоптик розказала, де та коли погіршиться погода
Два циклони йдуть до України: синоптик розказала, де та коли погіршиться погода

Найближчими днями на погоду в Україні впливатиме скандинавський циклон, а згодом надійде циклон з Балкан.
вчера, 15:36 — 199

В Україну йде сильне похолодання з дощами та грозами: де і коли зіпсується погода
В Україну йде сильне похолодання з дощами та грозами: де і коли зіпсується погода

Найближчий тиждень принесе нам нестійку погоду практично по всій країні.
16.04 — 284

Синоптик розповіла, чи варто чекати на аномальну спеку влітку
Синоптик розповіла, чи варто чекати на аномальну спеку влітку

Організація об'єднаних націй (ООН) попередила, що 2024 може стати спекотнішим ніж минулий. Але є вірогідність, що літо цього року в Україні, можливо, й не буде рекордно спекотним.
16.04 — 299