Контракти.ua

731  —  29.11.22
Корисні поради, які допоможуть захистити техніку та оселю від стрибків напруги
Корисні поради, які допоможуть захистити техніку та оселю від стрибків напруги

Стрибки напруги - часте явище, яке негативно впливає на електромережі та побутову техніку в домі. Особливо ця проблема стосується старих будинків, де мережа вже перебуває у зношеному стані.

Як захистити себе і своє майно від стрибків напруги - пише ТСН.ua.

Чому напруга може "стрибати"

Різка та значна зміна вольтажу електромережі називається стрибками напруги. На стабільність та якість електропостачання зазвичай впливають два фактори: технічний стан мережі (трансформаторів, ліній електроенергії тощо) та дотримання безперервного балансу між споживанням електроенергії та її виробництвом.

Часто напруга починає стрибати, коли до мережі підключають потужний прилад, який відрізняється високим рівнем енергоспоживання. Найчастіше такі проблеми трапляються в зимовий період, коли люди більше перебувають вдома та вмикають різноманітну техніку, зокрема електрообігрівачі.

Як зрозуміти, що є проблеми з напругою у квартирі чи будинку

Щоб швидко та надійно визначити, чи є в будинку або квартирі проблеми з напругою, потрібно скористатися спеціальним пристроєм - мультиметром. Він заміряє і записує показники, отримані в різні проміжки часу. За нормальної роботи в однофазній мережі напруга становить 220 Вольт. Якщо допустима норма вище на 5-10%, то електричні прилади можуть нормально функціонувати. А ось проблема настає тоді, коли вольтаж опускається нижче 198 Вольт або піднімається вище 242 Вольт.

Звичайно, мультиметр можна знайти не в кожному домі. А тому можна скористатися кількома перевіреними способами, які допоможуть визначити проблеми з напругою:

  • тьмяне світіння ламп або їхнє мерехтіння, лампи часто перегорають;
  • в роботі електроприладів помітне порушення - ТЕНи повільно нагріваються, трансформатори гудуть, таймери скидаються тощо.

Як стрибки напруги можуть впливати на роботу техніки в домі

Коли показники напруги низькі, то електроприлади можуть просто не увімкнутися. Коли стрибок напруги великий, відбувається пробій в ізоляції, тому техніка може виходити з ладу. Існує великий ризик виникнення пожежі. Особливо в старих будинках, де електромережа часто перебуває в аварійному стані.

Якщо ви помітили проблеми з напругою в домі, варто зателефонувати до енергопостачальної компанії і повідомити.

Як захистити побутову техніку від стрибків напруги

Щоб захистити себе від негативних наслідків стрибків напруги, можна скористатися такими способами:

  1. Користуєтесь приладами рідко - вимикайте їх із розетки: наприклад, якщо ви не користуєтесь щодня пральною машинкою, її краще не вмикати в електромережу. Особливо важливо запам'ятати це правило і використовувати його тоді, коли ви їдете у відпустку або надовго відлучаєтеся з дому.
  2. Використовуйте стабілізатор або реле напруги: коли реле напруги фіксує перепад напруги, воно вимикає увімкнені в нього прилади, а потім подає сигнал, що техніку можна увімкнути. А ось стабілізатор допомагає скоригувати рівень напруги і захистити прилад від перегорання.
  3. Придбайте генератор: такий варіант найкращий для власників приватних будинків, однак є такі генератори, які підходять і для квартир. Їх можна використовувати як джерело резервного живлення, коли немає світла або є перепади напруги.
  4. Встановіть пристрій безперебійного живлення (UPS): цей автоматичний пристрій дозволяє побутовій техніці, яка до нього приєднана, певний час працювати від акумулятора. Комфортно, коли часто вимикається світло чи є перепади напруги.
Статьи по теме
Як зустріти Новий рік наодинці і не занудьгувати: корисні поради та ідеї для святкування
Як зустріти Новий рік наодинці і не занудьгувати: корисні поради та ідеї для святкування

Розповідаємо, чому святкувати новорічну ніч на самоті — не така погана ідея.
31.12.23 — 374

Як зберегти полуницю свіжою якнайдовше: корисні поради
Як зберегти полуницю свіжою якнайдовше: корисні поради

Полуниці, якщо зберігати їх правильно, можуть лежати в холодильнику протягом тижня.
10.06.23 — 421