Купляючи сир у магазині або на ринку, часто можна стикнутися з тим, що він зіпсований або є підробкою.
Як перевірити сир в домашніх умовах – пише ТСН.ua.
Сир – це білковий концентрат. У справжньому сирі є певний відсоток жиру, у магазинному цей відсоток – в межах 0,5-9%, у домашньому – до 18-20%. Ще одна складова – сироватка. Її намагаються зціджувати настільки, наскільки це можливо, але часто продають і «вологий» домашній сир. Готують сир шляхом сквашування молока. Це роблять одним із двох способів: додаючи закваску з високим вмістом молочнокислих бактерій; додаючи разом із бактеріальною закваскою сичужний фермент, у деяких випадках – хлористий кальцій.
У натуральному сирі не має бути жодних немолочних компонентів. Підфарбовування соком моркви, підвищення жирності за допомогою рослинних олій, збільшення виходу за рахунок крохмалю, що вбирає сироватку, та інші хитрощі є підробленням.
Причина підроблення сиру відома – таким чином можна зекономити кошти. Для приготування фальсифікату використовують воду, кефір, білок соєвого типу, жири рослинного типу, крохмаль, добавки фруктового типу тощо.
Найточніший спосіб – це звернутися до лабораторії. Розповідаємо, як перевірити в домашніх умовах натуральний сир.
Крохмаль часто використовують під час виготовлення підробленого сиру, візуально відрізнити сир від сирного продукту в домашніх умовах неможливо. Але це можна зробити за допомогою йоду. Для цього потрібно капнути на шматочок сиру трохи йоду. Якщо сир посинів, отже, крохмаль точно використовувався для виробництва сиру. Така перевірка ефективна і для виявлення води, кефіру, білка соєвого типу, вапна та фруктових добавок, які могли використовувати під час виробництва сиру.
Щоб перевірити сир на наявність пальмової олії чи інших жирів рослинного типу, потрібно залишити шматочок сиру в кімнаті. Якщо за деякий час він вкриється плівкою жовтого кольору, але смак і запах залишаться колишніми, отже, цей сир із рослинними жирами. Натуральний сир змінив би свій смак і запах, оскільки за кімнатної температури почав би киснути.
Візьміть невелику грудку сиру і покладіть до окропу. Якщо сир повністю розплавився і перетворився на глевку масу, а вода залишилася чистою, отже, перед вами якісний продукт. Ненатуральний сир в окропі не плавиться або розпадається на пластівці. Також про підроблення свідчить жирна плівка на поверхні води.