Контракти.ua

2825  —  07.11.22
Українці спрогнозували майбутнє країни через 10 років
Українці спрогнозували майбутнє країни через 10 років

У жовтні 2022 року 88% українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС. При цьому серед них 63% повністю поділяють такий погляд, а скоріше погоджуються - 26%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС.

Натомість лише 5% респондентів мають песимістичні очікування, що через 10 років Україна буде спустошеною країною з відтоком людей.

Респондентам, які оптимістично бачать майбутнє України через 10 років, ставилося додаткове запитання, а чи готові вони терпіти матеріальні труднощі протягом 3-5 років для досягнення в майбутньому позитивного результату.

Серед таких респондентів-оптимістів 96% готові терпіти матеріальні труднощі 3-5 років, якщо в результаті Україна стане процвітаючою країною і членом Європейського Союзу.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, соціологи чують від західних журналістів та експертів питання, а що ж саме допомагає українцям триматися в умовах нещадного терору Росією і не вимагати при цьому від власної влади переговорів з Росією для припинення бойових дій. "При цьому часто це дійсно щире здивування західних спостерігачів щодо стійкості українців у продовженні збройного опору", - сказав він.

За його словами, результати цього опитування почасти проливають світло на це питання. "Так, у українців є сформований позитивний образ майбутнього України. І що важливо, що ця мрія більшості - успішна Україна у сім’ї європейських народів - вважається цілком досяжною і вартою трагічних "інвестицій» сьогодення. Сьогоднішня стійкість - на фронті та у цивільному житті - трансформується у винагороду для себе та нащадків у майбутньому. Це допомагає "тримати стрій» та методично рухатися до реалізації мрії", - додав він.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 21-23 жовтня 2022 року серед 1000 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Статьи по теме
Якщо США дозволять Росії перемогти Україну, НАТО майже неминуче доведеться захищати Балтію, − ISW
Якщо США дозволять Росії перемогти Україну, НАТО майже неминуче доведеться захищати Балтію, − ISW

Сполучені Штати мають сьогодні лише два реальні вибори щодо війни Росії проти України.
17.04 — 256

Довіра українців до соцопитувань значно зросла: у чому причина
Довіра українців до соцопитувань значно зросла: у чому причина

У грудні 2023 року 47% українців довіряли даним соціологічних організацій, що вже давно працюють, 7% - не довіряли, інші не мали певної думки з цього приводу.
10.04 — 146

Для здорового серця і міцного імунітету. Ця риба має бути ледь не щодня на столі українців
Для здорового серця і міцного імунітету. Ця риба має бути ледь не щодня на столі українців

Оселедець - одна із найдоступніших риб для українців. Часто його не дооцінюють, а даремно, оскільки у ньому міситься багато корисних речовин, які необхідні для підтримки здоров'я серця і не тільки.
04.04 — 329