Контракти.ua

1036  —  23.10.22
Україна перейде на зимовий час у неділю: куди крутити стрілки
Україна перейде на зимовий час у неділю: куди крутити стрілки

Україна готується до переходу на зимовий час, який традиційно відбувається в останню неділю жовтня.

Куди і коли крутити стрілки, навіщо це робити і як не зіпсувати здоров'я - пише rbc.ua.

Куди і коли переведемо час у неділю

Перевести стрілки годинників слід на одну годину назад в ніч з 29 на 30 жовтня. Це слід зробити о 4-й ранку. Втім, можна й перед відходом до сну перевести годинники, щоб зранку спросоння не було "сюрпризів".

Сучасні гаджети переводять годинники автоматично, але стрілкові годинники треба буде покрутити. Якщо ви надаєте перевагу орієнтуватися в часі за "олдовими" приладами, не забудьте це зробити, щоб не прийти на роботу (зустріч, прогулянку) раніше на годину.

І гарна новина для тих, хто любить поспати: в останню неділю жовтня це можна робити на годину довше. Якщо ж ваш біологічний годинник розбудить вас як зазвичай, витратьте цей час на користь і почніть вже нарешті бігати зранку!

Хоча поспати нам вдасться довше, але темніти тепер буде раніше. Тож, скоро настане той час, коли "на роботу по темному і додому по темному".

Навіщо ми продовжуємо переводимо час?

Переводити час двічі на рік (в жовтні і березні) в Україні почали в 1981-му році. А законодавчо це було затверджено тільки в 1996-му.

"Піонером" запровадження літнього часу стала Німеччина. Під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року тут пересунули стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 року - на годину назад. Невдовзі такі ж зміни запровадила Велика Британія, а згодом і США з метою заощадження палива, що його використовують для генерації електричного струму під час війни.

Після певної перерви 1966 року Конгрес Сполучених Штатів ухвалив "Uniform Time Act", вперше запровадивши літній час у мирний період.

Наразі така економія електроенергії вже не є настільки економічно виправдана, як раніше, тому багато країн відмовилася від цієї практики.

Як переведення годинників впливає на наше здоров'я

Зміна часу порушує звичні ритми нашого біологічного годинника, як це, наприклад, відбувається при перельотах і зміні часових поясів.

Зокрема, викликаний подорожами стрес може спричиняти недосипання, дезорієнтацію у просторі і часі, а також втрату пам’яті. Симптоми можуть тривати декілька днів. Щось подібне трапляється і при переході на зимовий час, хоча симптоми й не так виражені, як, наприклад, при перельоті Київ - Лос-Анджелес.

Психічне здоров'я теж страждає від того, що світловий день коротшає, а через погодні умови люди більше часу проводять в приміщенні. В результаті вони отримують мало світла, що може призводити до погіршення настрою, втомлюваності, болю в м’язах, порушення сну, депресіям.

Щодо здоров'я серцево-судинної системи, то перехід на зимовий час приводить навіть до зниження частоти серцевих нападів. Однак при переведенні на літній час, навпаки - частота інфарктів міокарда зростає. А от кількість інсультів, як пише Current Biology, збільшується у перші кілька днів переведення годинників, як восени, так і навесні.

Як мінімізувати стрес від переходу на зимовий час?

Постарайтеся заздалегідь налагодити сон, підлаштовувати його під новий час. Лягайте спати раніше і раніше вставайте.

Змістіть всі свої фізіологічні та інші процеси на ранній час, раніше снідайте, приймайте душ, те ж стосується вечері і підготовки до сну.

Щоб звикнути до тривалості світлового дня, відрегулюйте освітлення в будинку: раніше закривайте штори, і відкривайте їх, як тільки прокинетеся.

Відмовтеся від алкоголю, менше пийте каву, а також не зловживайте шкідливими продуктами харчування.

Зазначимо, що вже кілька разів переведення годинників в Україні намагалися скасувати. Зокрема навесні 2021-го року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про скасування переведення часу. Але в другому читанні закон відправили на доопрацювання, його так і не було схвалено.