Як засолити смачне сало, як вибрати сало для соління, соління в банці, відповіді на питання щодо соління сала в матеріалі ТСН.ua.
Вибираючи сало, потрібно звернути увагу на його товщину, структуру, аромат і колір сала та шкурки:
Після покупки сало слід промити проточною водою, добре обсушити рушником та приступати до процесу приготування.
Найпростіші способи соління сала:
Сало, приготоване будь-яким способом потрібно зберігати в морозильнику.
Для такого рецепта сало перед приготуванням не потрібно мити водою. Для очищення від можливого бруду ретельно почистьте сало гострим ножем з усіх боків, не забуваючи й про шкірку. Сало натерти сумішшю солі та свіжомеленого чорного перцю, обкласти часником і кропом, покласти у місткість з сіллю. Солі повинно бути стільки, щоб сало занурилося в неї на пів сантиметра. Місткість помістити в холодильник на 10 днів при температурі 5-7 ° C. Витягнути, очистити сало від солі та спецій, додати чорного перцю, вакуумувати та покласти в морозильну камеру.
Якщо ви любите дуже м'яке ніжне сало, приготуйте його в гарячий спосіб. Для цього способу найкраще підходить шпондер — сало з прожилками м'яса. Наріжте 1 кг сала великими шматками, залийте літром води та проваріть 3 хвилини. Додайте у воду 4,5 ст. л солі та залиште в ній сало на 12 годин. Після цього обсушіть рушником і натріть сало сумішшю прянощів — пекучим червоним перцем, сіллю великого помелу, куркумою, сушеним кропом, додайте кілька штук гвоздики, розтертий у долонях лавровий лист, кориця, мускатний горіх, хмелі-сунелі, коріандр і білий. Загорніть сало в харчову плівку та витримайте добу в холодильнику.
Сало промийте, обсушіть і наріжте на невеликі шматочки, щоб вони легко проходили в шийку банки. Приготуйте розсіл, остудіть його. Часник очистить, дрібно наріжте і натріть сало. Лаврове листя промийте, обсушіть. Покладіть не щільно сало у банку. Шари сала перекладайте лавровим листям і чорним перцем. Залийте розсіл у банку, щоб він покрив сало, та прикрийте кришкою, але не закривайте цілком. Витримуйте сало за кімнатної температури три дні, потім щільно закрийте кришку і поставте банку в холодильник на 3-5 днів. Після цього дістаньте сало з| банки, обсушіть і натріть спеціями. Потім загорніть сало в папір або пакет і заберіть у холодильник. Через день сало буде готове.
На 2 кг сала потрібно розсолу з 5 склянок води та 200 г солі, головка часнику, 4-5 лаврових листів, перець, інші спеції до смаку.
Сало краще засолювати великою кам'яною сіллю, тому що вона грає роль абсорбенту, тобто вбирає соки сала. Засолювання виходить якісним.
Якщо сало було жорстким, зробити його м'яким у процесі засолювання досить важко. Деякі господині відварюють сало в лушпинні цибулі та замочують у підсоленій воді, щоб пом'якшити продукт, але досвід показує, що танути в роті таке сало все одно не буде. Краще перекрутити таке сало з часником та зробити намазку.