Контракти.ua

590  —  08.09.22
У МОЗ розповіли про симптоми мавпячої віспи
У МОЗ розповіли про симптоми мавпячої віспи

Міністерство охорони здоров'я України нагадало основні факти про мавпячу віспу у зв'язку з поширенням у світі цього захворювання.

Про це МОЗ повідомляє у Фейсбуці.

"У світі триває поширення віспи мавп. В Україні станом на 7 вересня випадків цього захворювання, як і підозр на нього, не зафіксовано. Проте маємо бути пильними, зважаючи на міграцію та особливості епідемічних процесів", - наголосили у відомстві.

Зазначається, що мавпяча віспа - це віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми.

За даними МОЗ, до 2022 року випадки зараження мавпячою віспою фіксувалися в країнах Центральної та Західної Африки. На сьогодні більш ніж половина зафіксованих випадків припадає на Південну й Північну Америки.

До основних симптомів захворювання належать лихоманка, головний біль, біль у м'язах та спині, збільшені лімфатичні вузли, озноб, біль у горлі, закладеність носа, кашель і висип.

Висип може мати вигляд пухирів або прищів. З'являється спочатку на обличчі, усередині рота, згодом — на інших частинах тіла. Висип проходить різні стадії до повного загоєння.

Іноді висип з'являється першим, потім приєднуються інші симптоми. У деяких випадках усе обмежується лише шкірними проявами.

В одних людей мавпяча віспа може супроводжуватися легкими симптомами, в інших — серйозними наслідками з потребою лікування в медичних закладах. У групу підвищеного ризику тяжкого перебігу цієї хвороби входять вагітні, діти та люди з ослабленим імунітетом, імунодефіцитом.

Тривалість захворювання зазвичай становить від 2 до 4 тижнів.

Передається мавпяча віспа від людини до людини через фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворого.

Захворювання може поширюватися з моменту появи симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри. Щоб запобігти зараженню, слід уникати контакту "шкіра до шкіри" з людьми, у яких є відповідні симптоми, уникати контакту з предметами й матеріалами, що їх використовував хворий.

Наголошується, що з метою профілактики важливо регулярно мити руки з милом або використовувати дезінфекційний засіб на спиртовій основі. Необхідно дезінфікувати й мити поверхні, до яких доводиться торкатися в середовищах, де могли бути заражені люди.

Вакцин проти мавпячої віспи, за інформацією МОЗ, у світі є три, проте їхнє виробництво та запаси дуже обмежені.

Зазначається, що в Україні необхідності у вакцинації проти мавпячої віспи станом на сьогодні немає з огляду на відсутність зареєстрованих випадків та знижену ймовірність їх появи. Масову вакцинацію проти цього захворювання Всесвітня організація охорони здоров'я нині не рекомендує.

Лікування мавпячої віспи зазвичай симптоматичне. У разі появи ознак захворювання рекомендується звернутися за медичною допомогою, використовуючи засоби протиепідемічного захисту з метою запобігання поширенню хвороби.

"Перебувати на самоізоляції треба, допоки всі виразки (пухирці) не покриються кіркою, струпи не відпадуть, а під ними не утвориться новий шар шкіри. Важливо, що йдеться також про ті виразки, які знаходяться всередині тіла, до прикладу, в роті", — підкреслили в МОЗ.

Статьи по теме
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря

Українці можуть оформити лікарняний, не відвідуючи лікаря. Правда, це можливо, якщо захворіли на COVID-19, грип або ГРВІ.
14.01 — 484

ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID
ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає продовжувати дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для уникнення зараження на COVID-19. Рекомендації пов'язані з тенденцією зростання у багатьох країнах випадків коронавірусної хвороби.
06.01 — 491

В Україні почався сезон грипу та коронавірусу
В Україні почався сезон грипу та коронавірусу

В Україні зараз сезон коронавірусу та грипу. У трьох областях перевищений епідемічний поріг, там можуть вводити певні обмеження.
30.11.23 — 560