Контракти.ua

5273  —  05.09.22
Київ під час війни взялися озеленювати у досить незвичний спосіб
Київ під час війни взялися озеленювати у досить незвичний спосіб

Незабаром Київ має стати містом «живих стін».

Столична влада каже, знайшла спосіб як збільшити площу зелених насаджень та поліпшити екологічну ситуацію, і при тому не витрачати зайвого, коли кожна бюджетна копійка важлива, йдеться в ТСН.

Начальник управління екологією КМДА Олександр Возний висаджує саджанці винограду «Вічі» біля опорної стіни на одній із вулиць столиці. І вже за кілька років ця звичайна стіна вкриється суцільним зеленим килимом. Разом із колегами, розповідає Олександр, вони придумали ініціативу «Місто живих стін» - збільшення кількості зелених насаджень за рахунок вертикального озеленення.

«Мета цієї ініціативи зробити наше місто, не тільки наше місто, більш зеленішим. Зараз триває повномасштабна війна, у нас обмежене фінансування. Застосування винограду «Вічі» дає можливість швидко досягнути такого класного ефекту, окрім візуальному ефекту, ми досягаємо ще й екологічного ефекту», - каже начальник управління екологією КМДА Олександр Возний.

Вертикальне озеленення — поширена практика збільшення площі зелених насаджень у світі. Зелені стіни можна побачити на вулицях Лондона, Парижа, Мадрида, Берліна, Відня, Амстердама і багатьох інших міст. Заплетені виноградом «Вічі» паркани та фасади будівель приховують недоліки та прикрашають місто, поглинають пил і на 40% зменшують уплив шкідливих речовини. Виробляють кисень, поглинають дощову воду та шум, мають охолоджувальний ефект. І головне – дуже швидко росте. За рік рослина виростає на кілька метрів і дуже швидко оплітає будівлю.

Будинок у Дарницькому районі Києва через свій живий фасад - зірка інтернету, розповідають його мешканці. Кажуть, окрім упізнаваності зелений килим на фасаді має велику кількість плюсів. Щодо розмов, про те, що по рослині в квартиру залазлять гризуни та комахи – кажуть, це міф.

Виноград «Вічі» та інші сорти повзучих рослин для озеленення столиці використовують уже не одне десятиліття,  розповідає ландшафтна архітектора Тетяна Якуновська. Слід згадати старий фасад будівлі «Київавтодору» в центрі столиці, нещодавно зруйнований Будинок Квітів, пам’ятник Богдану Хмельницькому та багато іншого. Це дуже дешевий, швидкий та простий спосіб – озеленити місто, каже фахівчиня. Але застерігає, потрібно обирати рослини, які не шкодять фундаменту будівлі та її фасаду. Адже навіть виноград «Вічі» може залишати сліди на штукатурці.

Крім того, архітекторка радить столичним озеленювачам поєднувати рослини задля більшої краси. Зміна клімату дає змогу використовувати більше видів рослин зокрема й для вертикального озеленення, як зовнішнього, так і внутрішнього. Окрім винограду «Вічі», можна висаджувати інші ліани – Гліцинію, Плющі, Піраканту, Кампсис, Козячий листик, Іпомею тощо,  розповідає власник розплідника декоративних рослин Руслан Малофей. Але незаперечним лідером є саме «Вічі», бо він невибагливий і легкий у догляді.

«Заплітає майже всю поверхню окрім металевої. Небажано його висаджувати біля металевої поверхні, тому, що метал нагрівається і делікатні присосочки вони просто будуть обпадати і він не буде триматися», - пояснює він.

В Управлінні екології та природних ресурсів КМДА сподіваються, що їхню екоініціативу щодо живих стін підтримають і в інших містах України.