Контракти.ua

3082  —  03.09.22
Попри війну, кількість вступників зменшилась лише на 10%: які професії та університети обирають українці
Попри війну, кількість вступників зменшилась лише на 10%: які професії та університети обирають українці

Через війну охочих навчатися в Україні стало менше, але за підрахунками Міносвіти, лише на 5-10 відсотків від попередніх років.

Такої вступної кампанії в Україні ще не було - на вулиці вже осінь, а вона ще триває. Дві сесії національного мультипредментного тесту вже відбулися і є перші результати, але попереду ще одна, спеціальна сесія, йдеться в ТСН.

Ті, що вже випускники шкіл, подали понад 600 тис. заяв на вступ до вишів на бюджетну форму навчання. Кожному абітурієнту можна подати до п’яти заяв. І ця цифра не набагато нижча за торішню. У Міністерстві освіти попередньо припускають, що вступників в Україні зменшилося від 5 до 10%. І за умови великої війни - це перемога.

Не дуже цьогоріч змінилися й обрані спеціальності. Серед найзатребуваніших:  «Право»; «Комп'ютерні науки»; «Філологія»; «Психологія»; та «Менеджмент».

Торік у першій "п'ятірці" були охочі навчатися на вчителів, цього року їх витіснили психологи.

Змінилася й географія вступу - за популярністю, столичні виші випереджають західні. У десятці  - університети Києва, Львова, Івано-Франківська, Ужгорода та Чернівців.

До Мукачева, де до кордону з Угорщиною якихось 50 хвилин, з’їхалися студенти з усієї країни. У Міністерстві освіти запевняють, що вищі школи півдня та сходу без студентів не залишаться. Там вирішили збільшити кількість бюджетних місць для вступників з особливо небезпечних територій. «Можна точно сказати, що заклади, де ризик артилерійських ударів – тільки онлайн. Офлайн – ні в Харкові, ні з Запоріжжі, ні в Миколаєві, ні в Кривому Розі», - каже урядовець.

Харків ще називали містом студентів. Тутешній університет імені Каразіна ще торік був у трійці лідерів за популярністю - тепер тут порожньо. Де-не-де зустрічаються першокурсники, які несуть документи, їм уже оголосили, що навчання буде тільки онлайн, і вони вже планують, де це робитимуть. «У мене в коридорі уже ковдра, подушка. Ми готові виїхати, раптом щось. Але продовжувати вчитись будемо тут», - каже одна зі студенток.

Як учити студентів у відносно спокійних регіонах - кожен виш вирішує індивідуально. Переважає дистанційка і змішаний формат.

Скількох українців війна вигнала вчитися за кордон - остаточних даних поки немає. Однак, більшість повернуться додому, переконують у Міністерстві освіти. «Що стосується вступників за кордоном. Сподіваємося, що поступово переважна більшість повернеться. Щоб це стимулювати, у них зараз буде можливість навчатися в українських закладах дистанційно, онлайн. Таку можливість заклади для них створюють», - каже Олег Шаров.

Два роки «ковіду» і пів року війни не поліпшили рівень знань. Є студенти, які пристосувались і прогресують, але в більшості рівень знань знизився - зазначають у Міністерстві освіти. Але все це можна надолужити, головне, аби не зникали можливість та бажання вчитися.

Статьи по теме
Попри війну. До Умані почали прибувати хасиди
Попри війну. До Умані почали прибувати хасиди

До Умані Черкаської області почали прибувати хасидські паломники для святкування дня народження цадика Рабі Нахмана.
25.03.23 — 929

Майже 75% українців не хочуть виїжджати з країни попри війну
Майже 75% українців не хочуть виїжджати з країни попри війну

Майже 75% українців наразі не хочуть виїжджати з країни попри розв'язану росією повномасштабну війну.
09.06.22 — 1475