Всім у дитинстві батьки казали, що суп корисний. Це підтверджують і різні дієтологи. Але чи це дійсно так?
Чим корисні перші страви, чи потрібно їсти суп щодня і що буде, якщо цього не робити - пише ТСН.ua.
Вживаючи суп, ви допомагаєте організмові активно виділяти шлунковий сік та активізувати процес травлення. Також він відновлює водно-електролітний баланс та зігріває холодної пори року. А ще суп допомагає іншим стравам швидше засвоюватися. Це доволі калорійна їжа (в середньому суп має 138 кал/100 г), а тому завдяки всього лише одній тарілці супу на обід ви отримаєте необхідну кількість енергії, щоб продуктивно працювати до вечора.
Приблизно половину порції супу займає бульйон. Він наповнює шлунок, тож коли ви візьметеся до другої страви, він не дасть вам переїсти. Саме тому його рекомендують їсти тим, хто бажає схуднути. Також після супу шлунок повільніше порожніє, тобто ви не скоро відчуєте голод знову.
Чому потрібно їсти суп і обов'язково включити його до свого щоденного раціону? Все дуже просто. Ця страва приносить чимало користі:
Найкраще їсти суп саме в обід (ідеально, якщо це буде до 13:00). Пояснюється це дуже просто. У наваристих супах містяться складні вуглеводи, які наш організм довго перетравлює. Їх краще отримувати саме вдень. Також ці вуглеводи забезпечать поступове звільнення енергії, а це потрібно нам саме у післяобідній час.
Не їсти гарячий суп шкідливо для здоров'я. Неважливо, чи ця перша страва приготовлена з м'ясом чи ні, вона містить корисні для організму речовини - кальцій, залізо, магній, калій, вітаміни А, В, Е. Їх нестача може негативно відобразитися на здоров'ї.
Основою будь-якого супу є бульйон. А він допомагає пом'якшити механічну дію твердої їжі на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.
В овочах також міститься клітковина, яка значно покращує перистальтику кишківника. Тому відходи завжди вчасно виводяться з організму. Якщо не додати супи до свого щоденного раціону, зростає ризик появи здуття живота та запорів. Також в організмі будуть накопичуватися токсини.
Суп на м'ясному бульйоні дієтологи не радять вживати людям, які мають такі захворювання:
Досить важко засвоюється організмом грибний суп. Тому його не рекомендовано додавати до раціону дітей до 7 років та людям похилого віку. А ось солодкі супи з великою кількістю цукру краще не їсти людям, хворим на діабет та гіпертонію. Якщо ви дотримуєтеся дієти, краще не їсти наваристі та жирні супи.