Контракти.ua

567  —  04.08
Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити
Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: дати великих свят і що треба обов'язково зробити

У серпні українці відзначать важливі, багаті на традиції свята - Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Кожен з цих днів має свої особливості, про які варто знати і звичаї, яких треба дотримуватись.

Про дати свят, традиції, в тому числі й кулінарні. Пише rbc.ua.

Медовий Спас, або Маковій

Перший Спас - Медовий, який ще в народі називають Маковія. Його ми відсвяткуємо 14 серпня. Православна назва свята - Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього.

Крім того в цей день починається Успенський піст, який закінчиться 27-го серпня, напередодні великого свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Головні традиції свята пов'язані з медом і бджільництвом. В цей день соти можна нести до церкви для освячення, а мед з них вважається найбільш цілющим.

За звичаєм на Маковія печуть медові пряники, пригощають один одного свіжим медом. У випічку також додають мак.

Цікаво, що друга назва свята - Маковій, пов'язана з братами Маккавеями, які прийняли мученицьку смерть за віру.

Рецепт святкових медових пряників

  • 2 склянки меду (250 мл)
  • 4 яйця
  • 0,5 ч. л. солі
  • 1 ч. л. кориці
  • 1 ч. л. меленого імбиру
  • 0,5 ч. л. чорного перцю
  • 0,25 ч. л. мускатного горіха
  • 800 г борошна (+300 г)
  • 1 ч. л. соди
  • 2 ч. л. какао
  • 120 г вершкового масла або маргарину

Як приготувати:

Яблучний Спас

Другий Спас - Яблучний - відзначається 19 серпня. У церкві освячують яблука, якими потім пригощають рідних і близьких. З них печуть пироги, готують інші страви.

За церковним календарем в цей день велике дванадесяте свято - Преображення Господнє.

Раніше в народі вірили, що яблука нового врожаю не можна їсти до Спаса - це великий гріх.

Коли ж скуштуєш яблуко на Спаса, за ним можна дізнатися про своє майбутнє. Кислувате яблуко - до труднощів, солодке - до радощів.

Рецепт яблучного штруделя від Євгена Клопотенка

Зверніть увагу, що в рецепті є вершкове масло. Якщо ви постуєте, замініть на рослинну олію.

Інгредієнти на 3 штруделі:

  • 12 листів тіста філо
  • 6 яблук
  • 1/2 лимона (сік і цедра)
  • 5 ст. л. сухарів
  • 8 ст. л. маку
  • 200 г вершкового масла
  • 5 ст. л. цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру

Покрокове приготування:

 

Горіховий (Хлібний) Спас

Третій Спас, Горіховий (Хлібний) відзначається 29 серпня. До цього часу зазвичай достигає ліщина, а також вже готове зерно з нового врожаю.

Заведено пекти хліб зі свіжого зерна і нести його на освячення до церкви. Потім його ділили між усіма членами сім'ї.

Крім того відзначається посвято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). А також перенесення нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.

За народними прикметами, в один рік не могло бути однаково хорошого врожаю горіхів і пшениці.

Рецепт пишного хлібу на сковороді

  • 300 мл гарячої води
  • 400 г борошна
  • 17 г живих дріжджів (6 г сухих)
  • 1 ч. л. солі
  • 0,5 ч. л. цукру
  • рослинна олія для роботи з тістом

Процес приготування:


Статьи по теме
Християни східного обряду відзначають Медовий Спас
Християни східного обряду відзначають Медовий Спас

Християни східного обряду у неділю, 14 серпня, відзначають свято Маковія, або Медовий Спас.
14.08 — 1108

Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас
Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас

Ми зібрали добірку рецептів святкових страв, котрі ідеально пасують до Маковія.
14.08 — 428

Чудові булочки та рулет з маком на Медовий спас 2022: 2 найшвидших рецепта
Чудові булочки та рулет з маком на Медовий спас 2022: 2 найшвидших рецепта

Випічка на Медовий спас з маком для всієї родини.
14.08 — 836