Контракти.ua

4032  —  29.07.22
Тортури та масові вбивства українських полонених: жорстокість та страх дадуть результат? Декілька думок
Тортури та масові вбивства українських полонених: жорстокість та страх дадуть результат? Декілька думок

Напередодні в соцмережах з'явилося відео, на якому видно, як російський солдат катує українського військовополоненого - каструє його канцелярським ножем, після чого закатованого чоловіка застрелили. Сьогодні російські ЗМІ повідомили про 53 загиблих та 75 поранених українських полонених у результаті удару по колонії в Оленівці. Генштаб ЗСУ повідомив, що росіяни самі з артилерії вдарили по в'язниці на непідконтрольній частині Донецької області. Влада "ДНР" раніше звинуватила в цьому обстрілі ЗСУ. Декілька думок.

Кирилл Данильченко, блогер

Удар по Еленовке, якобы "Химарсами", хотя она в 12 км от линии соприкосновения, туда бы никто не работал высокоточкой. Это хладнокровное убийство наших пленных, военное преступление.

Удары россиян кассетами по Николаеву, где на остановке опять мертвые люди вперемешку со своими мертвыми собаками.

Видео с пытками канцелярским ножом - в этот раз "вагнеры" решили не привычной им кувалдой действовать и не любимой "росичу" болгаркой.

Все это делается одновременно, после того как сенат США принял к рассмотрению резолюцию от Госдепа, что РФ страна-террорист.

Во-первых, бегать показывать наших павших пленных, чтобы тысячами ботов у Пригожина на смене, шатать западные социалки, что все не так однозначно и вы еще посмотрите кто террорист.

А второе - вызвать волну эксцессов с российскими пленными. Чтобы замазать, уравнять агрессора и обороняющегося, попытаться уменьшить помощь тяжелым оружием с запада.

Все эти разговоры, что нам тоже стоит заняться "резьбой по дереву" и ракеты тоже могут падать на лагеря пленных россиян, надо жестко контролировать.

Мы армия и государство, а не племя мумбо-юмбо, что режет людям яйца и ломает руки кувалдой.

Украинцам нужно не оскотинится, не превратиться в то, с чем мы боремся, а монотонно получать новые опционы помощи и оправлять их на головы конвенциональных целей. С пленными мы не воюем.

Не так давно в Лисичанск на базу сводного отряда Росгвардии РФ прилетели ракеты. Оттуда вынесли 45 покойников - ингушей, омоновцев с Сахалина. Сегодня прилетело по Иловайску и развязке. По части летунов в РФ.

Вдоль огромной, на сотни километров простирающейся границы, сотни располаг, арсеналов, частей ПВО, тыловых структур, топливных баз РФ, чей персонал будет страдать за то, что россияне делают в Украине.

Обгорать, ехать без ног домой, давать крабика без рук, ощущать как оно жить, когда не можешь подтереть себе задницу без сиделки. Всё это будет каждую ночь. Взлетающие на воздух цистерны, битые мосты, детонирующие боеприпасы.

Именно так должна воевать армия первого мира против дикарья, что пилит людей болгарками, концелярскими ножами и бросает отрубленную голову в Кальмиус.

Антон Ходза, блогер

Рсня звикла, що жорстокість і страх дають результат. Вони переконались в цьому на прикладі власних співгромадян. Що достатньо загасити дубцями людей, посадити їх на пляшки, переламати пальці журналісту, отруїти критика, застрелити опозиціонера, і всі одразу сідають на очко.

І ніхто вже слова сказати не може. Живуть у страху, звикають до такого життя і тихо коряться. А потім забувають про першопричину і просто собі живуть. Але підсвідомо бояться, тож проблем не створюють. В кремлі реально повірили, що це єдиний дієвий інструмент. Інших не існує.

Але вони не врахували різницю менталітетів. Українці не такі. Українці вперті, і мають добру пам’ять. І не забувають, хто нам зло чинив. Українці вміють лютувати. І кожен удар українців не заспокоює, а провокує лютувати ще більше.

Рсня поки цього не зрозуміла. А коли до них допре - буде вже пізно.

Вадим Фульмахт, блогер

По поводу жутких пыток наших военнопленных и массового убийства в Еленовке.

Цель всего это действия - вызвать ожидаемую ответную реакцию.

И после того, как какой-то идиот с украинской стороны кастрирует пленного россиянина и выложит такое видео, для "полууставшего" от Украины мира между нами не будет принципиальной разницы - что там зверье, что тут. И всевозможные голуби мира начнут блокировать поставки вооружений. А без помощи мы не выстоим.

Не люблю теории заговора, но слишком уж явное совпадение - убийство пленных в Еленовке + слитое видео с пытками, чтобы объяснить это обычным садизмом.

Понимаю, что мои слова утонут в потоке ярости, но хочу вам сказать, что бесконечное накручивание ненависти в соцсетях, пусть даже на 1000% обоснованной, в конечном итоге работает на то, что один из миллиона решит сделать симметричную ответку.

Речь не идет о прощении. Но не нужно сходить с ума и требовать симметричной или асимметричной реакции.

PS Ожидаемо получил комменты в духе "пытайте, но не на камеру" и "все равно они могут переодеться в форму ВСУ, поэтому незачем заморачиваться". О чем я и толкую - публика теряет берега и искренне не понимает, ачетакова.

PPS Милые дамы, которые деловито обсуждают, как бы получше и незаметнее пытать военнопленных, я вам советую подумать вот над чем. Однажды этот человек, который к вашему восторгу отрезал гениталии пленному и ему ничего за это не было, так вот однажды он вернется домой. И может попасться на вашем пути. или на пути вашей дочери. Можете потом удивленно спросить "а нас за шо", если останетесь живы.

Все желающие могут погуглить, кто был исполнителями убийства Кати Гандзюк. Вы хотите, чтобы враги боялись? Вот только бумеранг прилетит, скорее, вам, чем им, потому что мститель-палач вернется домой, то есть, к нам. Вместо того, чтобы в фейсбуке призывать наших бойцов стать людоедами, лучше молитесь, чтобы эти людоеды потом не встретились вам. Когда человек становится людоедом, это необратимый процесс.

Борис Бабін, юрист

Щодо масового вбивства агресором українських полонених у Оленівці

Російська пропаганда повідомляє про знищення більше 40 українських військовополонених у «ізоляторі» у Оленівці під Донецьком, із неправдивим звинуваченням у ракетному обстрілі «ізолятору» далекобійною зброєю.

Український Генеральний штаб вже повідомив про фейковість цих звинувачень та про здійснення вбивства полонених саме російськими окупантами. Експерти вказують про верифікацію вдару саме окупантів по «ізолятору» системами «Град»

Причини цього чергового воєнного злочину агресора очевидні – спроба дискредитації постачань західної зброї в Україну та злочинна помста захисникам Маріуполя.

Адже саме ця категорія полонених була поіменно задокументована за участі Червоного Хреста, а тому не могла просто «зникнути» в рамках злочинних репресій окупантів, які наразі вигадали злочинні «підстави» їх загибелі.

Втім примітно тут й інше.

Справа у тому, що саме по собі розміщення військовополонених у Оленівці було воєнним злочином російських загарбників. Нагадаю, що це селище розташоване біля лінії фронту та водночас містить ключову залізничну станцію, яку агресор очевидно використовує для своєї військової логістики.

При цьому ІІІ Женевська конвенція 1949 року прямо забороняє використовувати військовополонених як заручників чи «живий щит».

Більш того у статті 19 цьго договору прямо приписане, що у «найбільш короткий термін після їхнього взяття в полон військовополонені евакуюються в табори, розташовані досить далеко від зони військових дій для того, щоб вони перебували в безпеці».

Конвенція додає, що «у небезпечній зоні можна тимчасово затримувати лише тих військовополонених, які за станом своїх поранень чи хвороби наражаються на більший ризик при евакуації, ніж при залишенні на місці та що військовополонених не слід без необхідності наражати на небезпеку в очікуванні їх евакуації із зони військових дій».

Жодних практичних перешкод для вивезення полонених від лінії фронту з прифронтової Оленівки, куди давно та за визначенням може потрапити широкий спектр наявної зброї, окупанти не мали, а ймовірні посилання росіян на фейкову «територію» терористичної «народної республіки» також суперечать ІІІ Женевській конвенції.

Адже росія взявши у полон українських військовослужбовців, не мала права заявляти про їх «передачу» фейковій «владі» терористичної «республіки», із очевидною метою «умити руки».

Адже, злочинно заявляючи про «державність» псевдо-республіки, агресор умовчує що його донецькі ляльки не могли за визначенням «ратифікувати» ІІІ Женевську конвенцію; тим самим відповідними заявами про «полонених в ДНР» росія грубо порушила статтю 12 Конвенції, адже "передає" полонених особам нібито "не пов'язаним" ІІІ Женевською (що не так, бо насправді це російська ж окупаційна адміністрація).

Зрозуміло що ці правові питання мало турбують російських загарбників, але вони мають бути обов’язково піднятими у провадженнях в Міжнародному кримінальному суді та ЄСПЛ з питань міжнародних злочинів та порушень прав людини агресором.

 

Константин Машовец, военный обозреватель

Там, это... кто имеет "связь" с уродами из-за поребрика... передайте тем кретинам, что замастрячили "обстрел Хаймерсами колонии в Еленовке"... пусть поинтересуются у своих военных значением такого термина, как "средства объективного контроля"... тем более на американских РСЗО.

Может тогда догадаются самостоятельно о своём камингауте...

Олег Хомяк, политический психолог

По расстрелу Россией азовцев.

Реально, такое впечатление РФ это какой-то архаичный монстр, глубокие слои бессознательного культуры, дикий, страстный и без ума. Как и изображали на картах до первой мировой войны.

Дикое начало, без этики и культуры, с жаждой поглощения, без каких либо ограничивающих норм. Дикое прошлое западной цивилизации.

Юрий Романенко, политолог

Россия - дикое прошлое западной цивилизации

Я думаю, что вчерашний слив видео с кастрацией бойца ВСУ и преступление в Еленовке - звенья одной цепи. Очевидно, что подобные видео не сливаются просто так, без санкции. России хотелось бы, чтобы украинцы начали свои зверства, чтобы дать Западу сигнал "они там все одинаковые, это война варваров, зачем она нам". России все равно, а по Украине это может обвалиться общественная поддержка. Еленовка же запускает еще один дискурс.

Во-первых, и, это ключевое, скрытие убийств военнопленных, особенно с "Азовстали".

Во-вторых, это формирование дебильного нарратива "это Зеленский приказал сдаться защитникам Азовстали", который тем не менее, ложится в канву порохоботствующих с последующей разгонкой зрады.

Поэтому наша задача купировать их стратегию. Сохранять человечность и не повторять их зверства, рассказать всему миру, что Россия на каждом новом витке истории делает новую Катынь и ГУЛАГ, посылать на фиг провокаторов, педалирующих раскачку внутренних конфликтов.

Олег Хомяк прав, когда пишет, что "реально, такое впечатление РФ это какой-то архаичный монстр, глубокие слои бессознательного культуры, дикий, страстный и без ума. Как и изображали на картах до первой мировой войны.

Дикое начало, без этики и культуры, с жаждой поглощения, без каких либо ограничивающих норм. Дикое прошлое западной цивилизации".

David Sakvarelidze проиллюстрировал мою версию о логике показательных зверств российской армией этим известным фото времён Вьетнамской войны. Тогда офицер полиции Южного Вьетнама под камеру убил вьетконговца. Это имело разрушительные последствия, поскольку усилило позиции тех, кто призывал вывести войска США из Вьетнама. Мы должны быть умнее врага и не делать тех вещей, к которым он нас подталкивает. Украине не должна быть маленьким Мордором, как бы этого не хотел Мордор большой, забрызгивающий трупами и ненавистью все вокруг.

Давід Сакварелідзе, політик

Они хотят от наших военных вот такую картину! Поэтому и провоцируют на зверства кастрированием и массовым убийством наших героев!!!
Это фото облетело тогда весь мир и пошатнуло общество в США, задав вопрос: «на правильной ли мы стороне и что вообще мы забыли во Вьетнаме»!
Я полностью осознаю, насколько тяжело не отвечать мразям тем же, но нужно найти в себе силы не повторять за ними. Нам нужна поддержка западного общества, какой бы инертной и замедленной она не была! Другого варианта у нас просто нет.

 

Роман Донік, волонтер

Всі емоції, які зараз заважають перемагати ворога контпродуктивні. Втрати це боляче. Садизм окупанта це боляче. Вбивство полонених, заручників та цивільних касетними боєприпасами це боляче. І як не було б важко, треба контролювати ці емоції. Ніщо не повинно вибивати нас колії допоки окупант не буде вигнаний з нашої землі. А потім буде час та простір для помсти. Але спочатку треба звільнити наш дім та наших людей з заручників. І ще. Нам все ще потрібен обмінний фонд. Нас провокують і примушують робити як вони, думати як вони. Стати ними. Але. Ми стійкі. Ми сильні. Ми витривалі. Ми стабільні в своєму прагненні перемогти і вбити всіх покидьків.

Я не знаю як ми потім будем все це відхаркувати. З якої кров'ю, але зараз треба зчепивши зуби тримати стрій. Потім ми будем розбиратися з психологами та психіатрами. А зараз треба розібратися з ворогом який прийшов нас знищити. І зробити це треба не тими методами, які ворог нам нав'язує, а тими методами, які прийнятні для країн зброєю яких ми ворога перемагаємо. А так, Ізраїль входить до їх числа. І в нього ми теж вчимося. І воювати і мститися. Але поки що, просто не давайте емоціям наробити дурні. Цього від нас чекає Росія. Цього добивається Росія. І ми не дамо їм отримати це задоволення. Сьогодні важкий день.

Але не це не останній важкий день. Боюся, що будуть гірші. Але не ми почали цю війну, але нам її скінчити. Скінчити перемогою. А для цього треба спокій. Ясність та витримка.

Буденні речі заспокоюють. Ці зарядні станції з сонячними батареями на нулі під Ізюмом. Це буденні завдяки вам речі. Тимають 8 годин роботу старлінка, висажуючи аккуми лише до 40%

Коптери, та автомобілі 4х4 це необхідні, але буденні завдяки вам речі на фронті.

Допомога ЗСУ, це буденна справа.

В пріоритеті квадрокоптери DJI Mavic 3, Autel Evo II v2 Rugged Bundle 640T з тепловізійною камерою, Autel Evo II v2.

І ще повторю - Квадрокоптер DJI Mavic 3 на сьогодні саме вдале рішення за рахунок камери по співвідношенню ціна- ефективність -мертві окупанти-знищена техніка.

Позашляховики та пікапи 4х4 (дизель). По транспорту нажаль втрати. Хоча вже всі стараються накопати капонірів для автівок. Але вони їздять, їх ловлять та обстрілюють.

Дякуємо всім хто допомагає. Дякуємо за розуміння.

Нова Пошта

Харків. 136 відділення нової пошти. (до 30 кг)

Волонтерська група Романа Доніка 050 400 56 24

Більше 30 кг - 24 відділення нової пошти.

PayPal donikroman@ukr.net

5168 7451 1010 5332

4731 2196 1942 3175

Донік. Р

Статьи по теме
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.
06.06.23 — 1045

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1138

Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»
Том Купер. Війна в Україні 25 квітня 2023. Для перемоги українцям потрібні власні «креативні рішення»

Новий звіт Тома Купера, насправді, містить небагато нового. росіяни й далі мають перевагу в повітрі та артилерії, постійно атакують, але зазнають втрат і, фактично, не посуваються. ЗСУ, на думку аналітика, не готові до широкого контр-наступу, але тримають Бахмут й інші критичні точки на Донбасі та мають певні успіхи, в кількох місцях форсувавши Дніпро в районі Херсона. Українцям потрібні певні «креативні рішення», щоб перемогти, не покладаючись лише не допомогу Заходу й розраховуючи, найперше, на власні сили. Будемо сподіватися, що такі рішення не забаряться.
26.04.23 — 623