1081 — 27.07.22
Чому потрібно їсти персики: антидепресант та інші корисні властивості фрукта та протипоказання
Персик – фрукт, який потрібно обов'язково регулярно споживати влітку.
Як вибирати персики, про їхні корисні властивості, кому треба обережно їх вживати — пише ТСН.ua.
Спочатку розберемося, які є види персиків. Персики бувають:
- Звичайні чи класичні, на них є пушок, а кісточка легко відокремлюється від м'якоті.
- Нектарини з гладкою шкірою, кісточка так само легко відокремлюється.
- Інжирні - приплюснутої форми.
Як вибирати персики
- На дотик - стиглі персики пружні.
- На запах - нюхаємо персик, аромат має бути сильним і приємним, без домішків бродіння чи в'янення.
- Можна дивитися на зріз, найсолодші сорти мають рожеву та білу середину. Хоча на цей критерій впливає регіон походження фрукта.
- Якщо персики виявляться недозрілими, потрібно дати їм час «долежати» за кімнатної температури протягом 4-6 днів. Якщо хочете прискорити процес, покладіть персики в один паперовий пакет із яблуками, бананами або абрикосами. Вони виділяють етилен, що активізує процес дозрівання.
- Стиглі персики довго зберігатися не можуть. Трохи продовжити їхній термін життя можна, якщо покласти їх до паперового пакета за температури близько нуля в холодильнику. А щоб зберегти персики на тривалий період, краще їх заморозити.
Склад та харчова цінність персика
Персик – дієтичний фрукт, калорійність його становить всього 45 ккал на 100 грамів, тому він часто зустрічається в меню різних дієт. І водночас персик дуже корисний продукт, багатий вітамінами й мінералами.
Найбільше у складі персика вітамінів А, С, Е, групи B, бета-каротину, таких мінералів як кальцій, кремній, магній, натрій, фосфор, залізо, йод.
Корисні властивості персиків
Персик — низькокалорійний продукт, який потрібен тим, хто стежить за своєю вагою.
- Аромат персика здатний діяти на організм людини, як антидепресант. Фрукт впливає на діяльність мозку, покращуючи пам’ять і підвищуючи концентрацію уваги.
- Залізо, вітамін К та лікопен у складі фрукта позитивно впливає на серцево-судинну систему, персики приносять користь в разі аритмії та анемії.
- Стимулює роботу травного тракту та перистальтики, позбавляючи печії та запорів.
- Налагоджує процес жовчовиділення.
- Вітамін В у складі сприяє покращенню зору.
- Корисний для людей із захворюваннями нирок, печінки та жовчного міхура.
- Рекомендується їсти в разі подагри та ревматизму.
- Регулярне вживання запобігає розвитку сечокам'яної хвороби.
- З олії персикових кісточок роблять основу для доглядових кремів і масел для зрілої шкіри.
Чим корисний персик для здоров'я жінок
- Персики корисні для вагітних. Допомагають впоратися із симптомами токсикозу.
- Фолієва кислота, яка є в персиках, потрібна для формування дитини під час вагітності.
- Вживання персиків — профілактика втоми ніг та судом.
- Персики виводять зайву рідину з організму, що робить їх корисними для тих, у кого з'являються набряки.
- Підтримують роботу серця.
- Клітковина нормалізує роботу кишківника.
- Педіатри рекомендують помірно вживати персики під час лактації, але за умови, що до пологів мама вже вживала цей фрукт.
- Персики вважаються плодами краси, вони добре впливають на шкіру, волосся та нігті.
Користь персиків для здоров'я чоловіків
- Персики незамінні для раціону чоловіків, тому що в них є цинк.
- Персики підтримують здоров'я передміхурової залози, запобігаючи її захворюванням.
- Регулярне вживання персиків допомагає виведенню зайвої рідини, а це, своєю чергою, запобігає сечокам'яній хворобі та подагрі.
Шкода від персиків
Протипоказань для вживання персиків небагато.
- У персиках міститься багато вуглеводів і цукру, тому їх не рекомендують вживати людям з цукровим діабетом і ожирінням.
- Алергії на фрукти та ягоди виникають у багатьох людей. Персик – не виняток. Найпідступніша частина плоду — шкірка з ворсинками. Тому в дитячий прикорм персики вводять виключно в очищеному вигляді та маленькими шматочками.
- З обережністю потрібно вживати персики, як і інші свіжі фрукти, в разі захворювань шлунково-кишкового тракту. Надмірне вживання фруктів може викликати розлад кишківника.