Контракти.ua

18859  —  29.06.22
Справжні галицькі пляцки: як спекти найпопулярніший західноукраїнський десерт
Справжні галицькі пляцки: як спекти найпопулярніший західноукраїнський десерт

Галицькі пляцки - це дуже незвичні кондитерські вироби, які подають на свята та урочистості. Десерт - завжди прямокутний, яскравий, випечений з багатьох шарів тіста, може містити кілька пластів, промазуватися кремом чи ні. Пляцок в розрізі дуже яскравий, а на смак - неймовірний!

Як готувати святковий західноукраїнський десерт - пише rbc.ua.

Що ж таке пляцок?

Цікаво, що пляцок (польською - "оладка", "коржик") - будь-яка пласка страва, виріб з якого-небудь тіста, тонкий коржик. А от на заході України пляцок - це кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки. Він дуже схожий на торт, але простіший у виконанні. Подають на свята і урочистості, особливо гарно, коли на одній таці відразу кілька видів.

Печуть галицькі пляцки у прямокутній формі, і бувають вони багатошарові та одношарові. Зріз пляцка яскравий і багатобарвний, часом хитромудрий, завдяки різноманітним шарам, начинці і кремам.

І вишня, і мак, і шоколад...

Пляцок може бути з одного коржика. Однак при розрізі він містить декілька шарів. Це відбувається завдяки додаванню тіста з різними наповнювачами. Приміром, пластами пляцку можуть бути макове тісто, жовткове, шоколадне, сирне суфле, желе різних кольорів, вишні, горіхи тощо. Все залежить від вашого смаку та фантазії.

Часто пляцки поливають зверху шоколадною глазур'ю, посипають посипкою. Десерт може складатися з одного багатошарового пласта, або ж з 2-3, перемазаних між собою кремом.

Популярна українська кулінарна блогерка Лілія Цвіт з понад півмільйона фоловерів і мільйонами переглядів в YouTube вже здобула славу "королеви пляцків". Вона часто презентує авторські рецепти, представляючи неймовірно яскраві десерти.

Статьи по теме
Десерт дитинства: пляцок з вишнями і сметаною
Десерт дитинства: пляцок з вишнями і сметаною "Смерекова хата" повертається у моду — рецепт

Десерт стане ідеальним доповненням до святкового столу.
01.12 — 2583

Сирний пляцок за мотивами дубайського шоколаду: авторський рецепт Лілії Цвіт
Сирний пляцок за мотивами дубайського шоколаду: авторський рецепт Лілії Цвіт

Цей десерт вартий усіх зусиль! Дубайський пляцок поєднує шоколадні мотиви та елементи, які нагадують екзотичні смаколики з Дубаю.
01.05 — 341

Пляцок з вишневими трубочками
Пляцок з вишневими трубочками "Дрова під снігом": рецепт десерту з дитинства

Беззаперечно цей рецепт смакує кожному. Особливо - любителям вишень.
07.02 — 519