Під час війни у нас дуже змінилося відношення до хліба. На жаль, ми перебували, а дехто досі перебуває, у ситуаціях, коли життя рятує тільки хліб. Звичайно, ми, українці, звикли до хліба, а для декого жоден прийом їжі не може пройти без нього.
Тренер та експерт зі схуднення Марина Боржемська розповіла в Instagram, які види хлібу найкорисніші, а також запропонувала прості рецепти, щоб приготувати хліб вдома. Пише rbc.ua.
Якщо у вас є можливість обирати варіанти хліба, краще брати більш корисніші. Якщо наразі вибору у вас немає, будь ласка, просто харчуйтеся і набирайтеся сил.
Користь хліба полягає у його поживності і насиченості складними вуглеводами. Хліб багатий вітамінами А, Е і групи В, а також йодом, кремнієм, насиченими жирними кислотами та іншими мікроелементами.
Найкориснішим є цільнозерновий хліб. У ньому зберігаються оболонки пшениці, багаті вітамінами і корисними речовинами.
Варто звернути увагу на хліб з різними видами круп і насіння, а також з горіхами, висівками і сухофруктами.
Найменш корисним вважається білий хліб, оскільки він готується з білого борошна без оболонок зерен. Такий хліб майже позбавлений корисних властивостей, але має високу калорійність.
Бездріжджовий хліб є найменш калорійним. У ньому багато мінеральних солей, амінокислот і клітковини.
Хліб з висівками багатий клітковиною і вітамінами, корисний при запорах і проблемах зі шкірою. Однак він може викликати здуття живота і діарею.
Житній хліб відомий високим вмістом заліза, клітковини, амінокислот. Він не такий калорійний, як інші види хліба, але довше перетравлюється.
Хлібобулочні вироби не повинні становити більше 5% денного раціону.
При переїданні хліба можливий розвиток дисбактеріозу, захворювань шлунково-кишкового тракту, здуття живота. Хліб потрібно з обережністю приймати при діабеті, гіпертонії, непереносимості глютену. При виразці і гастриті рекомендується їсти не свіжий, а злегка підсохлий хліб.