Контракти.ua

1209  —  17.06.22
Чому огірок такий корисний
Чому огірок такий корисний

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, чому цей овоч потрібно включити до свого раціону і з чого він складається.

Без огірка просто неможливо уявити свіжі весняно-літні салати. Це один з найкорисніших і найпопулярніших овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували, як засіб від багатьох хвороб. Пише ТСН. 

Чому огірок унікальний, що ж там всередині?

Це один із небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва "агурос" в перекладі з грецької означає саме "незрілий". Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни та антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся.

Харчова цінність огірка насамперед зумовлена високим вмістом:

Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.

Фтостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином, під час вживання огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.

Бажано вживати огірки зі шкіркою - основна маса вітамінів та інших корисних речовин саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. І тоді вживання може принести шкоду здоров'ю.

Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають "антивітамін С" – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається під час подрібнення огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.

Аскорбатоксидаза також є в інших овочах і фруктах. Її багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.

Попри всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки у разі загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, у разі нирковій недостатності.

Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте!

Статьи по теме
Маринована фіолетова капуста: рецепт соковитої закуски
Маринована фіолетова капуста: рецепт соковитої закуски

Маринована капуста – це смачний і корисний додаток до раціону, який здатен принести багато користі вашому організму. Особливо вона рекомендована тим, хто має дефіцит вітаміну B12, оскільки цей продукт багатий на корисні елементи, які допомагають покращити здоров’я.
17.01 — 498

Гречаники: домашній рецепт смачних пісних котлеток
Гречаники: домашній рецепт смачних пісних котлеток

Гречаники - невеликі котлети, які готуються з гречаної крупи та овочів, наприклад, картоплі та моркви. На щодень для приготування гречаників могли використовувати фарш, а також домашній соус для подачі.
10.01 — 403

Огурцы малосольные с чесноком и укропом: готовятся в пакете
Огурцы малосольные с чесноком и укропом: готовятся в пакете

Малосольные огурчики в пакете получаются хрустящими, пропитанные ароматом чеснока, перца и укропа.
04.07.23 — 814