Контракти.ua

495  —  14.06.22
Погодні умови сприятливі для формування хорошого врожаю зернових - Гідрометцентр
Погодні умови сприятливі для формування хорошого врожаю зернових - Гідрометцентр

Погодні умови в Україні нині цілком сприятливі для формування хорошого врожаю зернових.

Про це сказала начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Кожного року та вегетаційного періоду в Україні постерігається свій, унікальний розвиток погодних умов, погодні сценарії в жодному разі не повторюються. Незважаючи на нинішню хвилю спеки, зволоження грунту, що забезпечила прохолодна весна, залишається під культурами на достатньому рівні. Проте не скрізь», - сказала Адаменко.

За її словами, вологи на полях сьогодні достатньо у західних, північних, північно-східних та центральних областях.

«Південь перебуває в більш складних кліматичних умовах, оскільки там з кінця лютого складалися нетипові для весни синоптичні процеси, а саме домінування високого атмосферного тиску, яскравого сонця у поєднанні з низькою вологістю повітря, відсутністю опадів та вітрами», - зауважила Адаменко.

За її словами, починаючи з травня фахівці фіксували посуху на Одещині. Тепер вона триває в Одеській, Херсонській, деяких районах Дніпропетровської та Полтавської областей. Причому посуха різного ступеня жорсткості - від слабкої до повного висихання верхнього шару грунту.

Та попри це, врожай на полях у більшості «хлібів» уже сформований, тому втрати від червневої посухи будуть некритичними, запевнила представниця Гідрометцентру.

«Насправді посуха, яку ми зараз спостерігаємо, має неоднозначний вплив на різні культури. По-перше, період цієї посухи триватиме недовго і вже найближчими днями зміниться прохолодним фронтом. По-друге, доволі інтенсивне наростання тепла минулого тижня дало поштовх розвитку пізніх теплолюбивих культур - сої, соняшнику, кукурудзи, які потерпали від прохолодної погоди попередніх місяців, особливо від низьких нічних температур», - наголосила Адаменко.

За її словами, весна цього року була на 1-2 градуси холодніша за кліматичному норму, тому з приходом червневого тепла відбулась активізація ростових процесів у пізніх культур, і спеціалісти фіксують, що стан цих сільськогосподарських культур на українських полях не просто добрий, а відмінний.

«Погодні умови поки що працюють на користь нашого врожаю», - резюмувала Адаменко.

Як повідомлялося, в Україні цьогоріч очікують зібрати до 50 млн тонн зернових. Збирання ранніх зернових вже розпочалося на Одещині.

Статьи по теме
Україну накриють «брудні дощі» через пил із Сахари
Україну накриють «брудні дощі» через пил із Сахари

Пил із Сахари, який напередодні накрив Грецію, у середу, 24 квітня, дістався території України.
24.04 — 168

Як зміниться погода в Україні найближчим часом: прогноз синоптиків на 23-26 квітня
Як зміниться погода в Україні найближчим часом: прогноз синоптиків на 23-26 квітня

Протягом тижня до України надходитимуть атмосферні фронти з південного заходу.
24.04 — 155

Протягом тижня в Україні прогнозують дощі
Протягом тижня в Україні прогнозують дощі

В середині квітня в Україну прийшло значне похолодання. Але поступово температура буде підвищуватися.
22.04 — 186