Контракти.ua

593  —  16.04.22
Факт геноциду в Україні буде доведений у Міжнародному кримінальному суді – Дробович
Факт геноциду в Україні буде доведений у Міжнародному кримінальному суді – Дробович

Злочин геноциду в Україні обов’язково буде доведений в Міжнародному кримінальному суді, і винні будуть покарані.

Про це заявив під час національного телемарафону голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас є всі ознаки геноциду. І цього достатньо для того, щоб відповідне провадження в Міжнародному кримінальному суді відбулося. Є чотири найтяжчі злочини за міжнародним гуманітарним правом. Злочин агресії, злочин проти людяності і військовий злочин - це вже сто відсотків росіяни зробили. Злочин агресії підтверджений резолюцією Генасамблеї ООН, проти людяності і військові злочини - де-факто є, тому що росія деякий час здійснювала ефективний контроль над нашими територіями, і відповідно на цих територіях були вчинені ці злочини. Що стосується геноциду, то міжнародна юридична кваліфікація можлива тільки після висновків, а у нас поки навіть немає висновків районного суду. Очевидно, що це процедура», - сказав Дробович.

У цьому контексті він зазначив, що в ухваленій напередодні, 14 квітня, заяві щодо геноциду в Україні Верховна Рада закликає міжнародні організації розглянути ці факти і, перевіривши, визнати це геноцидом. А також Верховна Рада звертається до наших правоохоронних органів із закликом задокументувати ці злочини.

«Коли ця процедура буде завершена, це ляже незмивною плямою на росію. Юрисдикція Міжнародного кримінального суду передбачає, що він має право притягнути до відповідальності конкретних осіб-організаторів. Наприклад, якщо ми візьмемо злочини в Руанді чи Югославії, то це генерали, представники ЗМІ. Нагадаю знаменитий приклад, коли представники пропагандистських ЗМІ - як «Радіо тисячі пагорбів» у Руанді – підбурювали до геноциду. Тому РИА Новости можна передати привіт, так само, як Соловйову, Кисельову і всій цій пропагандистській шоблі. Вони, скоріш за все, після належної кваліфікації також можуть постати перед трибуналом і отримати вищу міру покарання», - заявив Дробович.

Щодо відповідальності РИА Новости він зазначив, що це державне інформаційне агентство і воно, прийнявши рішення про публікацію матеріалу «Що росія має зробити з Україною», який містить ксенофобські, людиноненависницькі заклики, мову ворожнечі, має нести відповідальність за підбурювання.

Водночас Дробович підкреслив, що геноцид – це найскладніший в плані кваліфікації злочин, оскільки він повинен містити два фактори, і вони у нас наявні.

«Перший - це повністю або часткове знищення групи людей, другий – це доведення мотиву, що це було саме тому, що вони належать до цієї групи. Тобто є докази, які у нас фігурують в ЗМІ, в заявах путіна. А коли ми будемо допитувати офіцерів, пропагандистів, отримаємо розуміння, що вони одержували такі-то накази, була така-то мотивація, розкриємо саму цю логіку, винні будуть покарані, провина буде визнана на міжнародному рівні», - зазначив Дробович.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила 14 квітня проект постанови №7276 про Заяву парламенту "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні".

Статьи по теме
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим

У четвер, 29 лютого, в Україні очікується мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вдень становитиме 6-11° тепла, на заході – до +19°.
29.02 — 287

Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою
Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою

Синоптикиня дала прогноз на початок весни в Україні.
27.02 — 236

До України йде потепління: синоптикиня назвала дати
До України йде потепління: синоптикиня назвала дати

В регіонах потепліє, але будуть опади.
21.02 — 276