Контракти.ua

2329  —  15.04.22
Як приготувати паску по-домашньому на свіжих дріжджах: простий рецепт на свято
Як приготувати паску по-домашньому на свіжих дріжджах: простий рецепт на свято

До світлого свята Великодня залишається все менше часу, а це означає, що вже час складати списки страв і шукати рецепти смачної традиційної випічки.

Раніше ми розповідали, як спекти швидку та смачну паску без дріжджів, цього разу поділимося рецептом паски з родзинками та цукатами на свіжих дріжджах. Пише apostrophe.ua.

Інгредієнти: молоко - 0,5 л, дріжджі свіжі - 60 г, масло - 200 г, цукор - 400 г, яйця - 5 шт, борошно - 1 кг, родзинки - 100 г, цукати - 100 г, ванільний цукор - 1 пакетик, лимон - 1 шт, апельсин - 1 шт.

Приготування: починаємо робити опару: підігріваємо молоко до кімнатної температури (тут головне не перегріти), кришимо у молоко дріжджі, додаємо 200 г цукру та 2 ст л борошна. Добре все перемішуємо до однорідної маси. Опару накриваємо рушником або харчовою плівкою та ставимо у тепле місце приблизно на 20 хв — за цей час опара має збільшитися вдвічі.

Масло ріжемо на дрібні шматочки і залишаємо, щоби воно стало м'яким. Родзинки і цукати заливаємо окропом. Далі відділяємо білки від жовтків. Білки збиваємо до густої піни. Жовтки розтираємо з 200 г цукру і ванільним цукром до утворення пухкої світлої маси. Для цього знадобиться приблизно 5-10 хв.

Повертаємося до опари: виливаємо її у велику миску або каструлю, де будемо вимішувати тісто. Туди додаємо жовтки з цукром та масло. Поступово підсипаємо борошно і замішуємо тісто - руками або в комбайні. Вимішувати потрібно 15-30 хв. Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці, щоб тісто трохи піднялося.

Тим часом зливаємо воду з родзинок і цукатів, промокаємо паперовим рушником і обвалюємо у борошні. На тертці натираємо цедру з лимона й апельсина. Цедра — це лише кольоровий шар фрукта, якщо ви натрете білу частину - вона буде гірчити. Тому тут важливо не перестаратися.

Коли тісто підросло вдвоє, додаємо до нього цедру і родзинки з цукатами, вимішуємо руками. Обережно частинами додаємо збиті білки. Акуратно вмішуємо їх у тісто руками. Ставимо тісто підійти на 30 хвилин.

Змащуємо маслом форми для пасочок. Можете використовувати як металеві багаторазові, так і паперові одноразові форми. Викладаємо тісто у форми таким чином, щоб заповнити лише половину форми. Залишаємо пасочки підійти майже до верху форми, але не даємо пасочкам зрівнятися з формою, інакше можуть "втікати" при випіканні.

Ставимо паски готуватися у розігріту на 170 градусів духовку. Час приготування – 40 хвилин. Готовність страви слід перевіряти дерев'яною шпажкою — вставте її в пасочку: якщо шпажка виходить майже суха і до неї не налипає тісто, тоді пасочка готова. Готові пасочки дістаємо із духовки і даємо їм час охолонути.

Для того, щоб приготувати глазур, збийте міксером або виделкою білок одного яйця з кількома краплями лимонного соку і 130-150 г цукру-пудри. За консистенцією маса має вийти густою і тягучою. Наносимо глазур і прикрашаємо зверху кольоровими посипками, цедрою, сухофруктами чи цукатами. Домашня паска з родзинками та цукатами готова, приємного апетиту!

Статьи по теме
"Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого

Як приготувати смачну пухку паску без опари та вимішування тіста
вчера, 18:35 — 168

Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця
Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця

Коли ми говоримо про святкування Великодня і святковий стіл, то найперше спадають на думку паска та крашанки. Але, виявляється, наші пращури готували багато інших цікавих страв.
20.04 — 291

"Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно

З'ясовуємо, як правильно називати одне з найбільших церковних свят: "Пасха" чи "Великдень"? Яких помилок припускаються українці і як потрібно називати основні атрибути цього дня?
18.04 — 280