Контракти.ua

7050  —  31.03.22
Портрет мешканки Чугуєва, яка стала обличчям війни, продали за $100 тисяч
Портрет мешканки Чугуєва, яка стала обличчям війни, продали за $100 тисяч

Портрет пораненої мешканки Чугуєва Олени Курило, фото якої опублікували найвідоміші світові ЗМІ, продали на аукціоні Heritage Auctions за $100 тисяч. Кошти підуть на амуніцію для захисників України.

Про результати аукціону написала у Фейсбуці автор картини, художниця та педагог із Лос-Анджелеса Женя Гершман, передає Укрінформ.

Картину «Перше обличчя війни», намальовану за фотографією Вольфганга Швана, 29 березня продали на найпрестижнішому американському аукціоні Heritage Auctions за $100 тисяч, ці кошти направлять на закупівлю амуніції для захисників України. «$100,000 для України. <…> Я відновила віру в професію художника», - написала Гершман. Вона також відзначила, що саме в день закриття аукціону Олені зробили операцію, яка має відновити втрачений зір.

Раніше художниця заявила, що війна в Україні стосується кожного. «Дуже швидко була поширена перша фотографія війни, і ця фотографія підкорила світ. І це був образ жінки, чиє лице було схоже, я б сказала, на поле битви, і я не могла відвернутися. І я побачила ці прекрасні, справді прекрасні блакитні очі, які дивляться на мене, і вони неначе говорили зі мною напряму. Я знала, що мала намалювати її, і я занурилася в роботу, і ось вона дивиться на мене з полотна. І найбільш дивовижним був її погляд, тому що я уявляла, і я подумала, що якби це була я, то я б ненавиділа, мстила, я би боялась, але ці очі не відображали те, чого я очікувала, це були чисті очі дитини, котрі були приголомшені звірствами війни», - розповіла Гершман.

Відомий репортер і письменник, а нині боєць тероборони Києва Сергій Лойко у своєму Фейсбуці повідомив, що за спільним рішенням аукціоністів і художниці гроші направлять на закупівлю амуніції для українських захисників.

Олена Курило – мешканка м. Чугуїв на Харківщині, яке російські війська почали обстрілювати 25 лютого. Того дня був зруйнований багатоквартирний будинок, загинув 16-річний хлопець. Американські та європейські газети розмістили фото Олени на перших шпальтах, вона стала першим «обличчям війни» росії проти України. 26 лютого співачка Мадонна опублікувала коротке відео зі зверненням до путіна: «Я чую твою брехню і не приймаю її», у відеоряді також було використано портрет мешканки Чугуєва.

Протягом 30 років Олена Курило працювала хореографом, останні чотири – вихователькою в дитсадку. Як розповіла вона ЗМІ, спершу не усвідомила всю тяжкість поранень, навіть відмовилася їхати «швидкою» до лікарні. Згодом зрозуміла, що все тіло посічене склом, воно потрапило і в очі, та позбачило жінку зору.

Як підтвердили агентству рідні Олени, вона наразі перебуває на лікуванні в Польщі.

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.