Контракти.ua

1427  —  10.03.22
Похорон російського рубля
Похорон російського рубля

О пів на першу ночі 9 березня Центробанк Російської Федерації поховав російський рубль як регіональну конвертовану валюту.

Відтепер банкам в РФ заборонено продавати населенню готівкову валюту, а знімати валюту з валютних вкладів можна тільки в обсязі до 10 тисяч доларів США. Про що свідчать ухвалені рішення? Пише unian.ua.

Перше - курс рубля на FOREX полетів за 155 рублів за долар, а на готівковому ринку Москви на вихідних купити можна було вже по 170-200 рублів. Зрозуміло, що у відповідь на такі дії з'явиться чорний ринок, і приблизно до четверга стартова ціна "зеленого" в білокам'яній буде 200 рублів.

Ринок роздвоїться на чорний готівковий і білий безготівковий. Безготівковий буде регулюватися вручну, дозволами і заборонами на імпорт і експорт, а чорний ринок буде реагувати тільки на вкидання в систему готівкової валюти і санкції.

Друге - як я раніше і припускав, у Центробанку РФ було не все гаразд з валютними резервами. Очевидно, в ЗВР було дуже мало готівки, які, в свою чергу, були представлені доларами США і дуже невеликим обсягом євро. Швидше за все, частка ЗВР, заморожених в США, ЄС і Швейцарії, виявилася більше, ніж розраховували експерти.

На тлі прийдешніх обмежень ЦБ РФ на продаж золота з резервів, вималювалася вкрай неприємна для РФ правда: великим ресурсним компаніям просто оголосити дефолт з євробондів не вдасться, оскільки тоді їхнє майно за кордоном опиниться під ризиком арешту і вилучення. Перший доказ вже з'явився - свої єврооблігації на 1,3 млрд доларів 7 березня погасив "Газпром". Погашений випуск був розміщений в 2007 році з купоном 6,51% річних, організаторами угоди виступили Morgan Stanley і Credit Suisse. А це означає, що в більшості випадків борги перед нерезидентами доведеться віддавати "живою валютою", і не за рахунок заморожених ЗВР Центробанку, а за рахунок живих надходжень від експорту газу.

Третє - на практиці це означає, що в платіжному балансі РФ малюється діра, коли приплив з товарного експорту нівелюється мінусом від необхідності гасити старі борги.

Дефолт - не вихід, бо відразу ж стане питання про те, чиї труби на дні Балтики і в ЄС, чий там газ/нафта і т.д. До кінця літа тільки одному "Газпрому" потрібно погасити облігацій на 1 млрд доларів і 0,5 млрд швейцарських франків.

Ця ситуація - біда для держкорпорацій, оскільки якщо тільки гасити облігації і не заповнювати пасиви, то впаде обсяг обігових коштів таких компаній. Ідея гасити зобов'язання рублями на спеціальний рахунок за курсом, намальованим Центробанком, дуже хитра, але вона не всім підійде. "Газпрому", ось, не підійшла. Тобто, вона може лише пом'якшити удар по держкорпораціях і великому бізнесу, але не більше того…

Схоже, що кремлівським бухгалтерам пора взяти калькулятор і підрахувати не тільки прямі витрати на неподобства, які кояться в Україні (приблизно 20 млрд в день), а ще врахувати заморожені ЗВР і втрату частини оборотного капіталу (хоча б держкорпораціями). Адже якщо заморозка ЗВР ЦБ РФ оцінювалася приблизно в 2 річних ВВП України, то зменшення обігових коштів корпоративного сегменту економіки виллється вже в 2-3 річних ВВП України. І не варто скидати з рахунків інші непоправні економічні збитки. Наприклад, від здешевлення акцій держкомпаній, дисконтів на продаж золота з ЗВР, знижок на нафту марки URALS.

Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітиків

Статьи по теме
Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд
Хто і навіщо “вбив” Навального — огляд

16 лютого Олексій Навальний, якого Путін оголосив “екстремістом”, раптово помер у виправній колонії.
17.02 — 299

У Росії скорочується кількість прихильників війни
У Росії скорочується кількість прихильників війни

У Росії скорочується кількість прихильників продовження воєнних дій в Україні.
09.11.22 — 1138

Путін придумав, як побороти алкоголізм у Росії:
Путін придумав, як побороти алкоголізм у Росії: "Треба, щоб людям було чим займатися"

Президент країни-агресорки вкотре визнав проблему масового алкоголізму в регіонах.
22.10.22 — 2190