Православною церквою встановлено чотири багатоденні пости, кілька одноденних, а також піст у середу і п'ятницю впродовж усього року. І це не випадково.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Київської Митрополії Православної церкви України (ПЦУ) у Фейсбуці.
"Ці дні тижня для постування обрані не випадково, а у зв’язку зі спогадом певних скорботних подій із земного життя Господа нашого Ісуса Христа. Так, піст у середу нагадує нам про зраду Іуди Іскаріотського, який поцілунком видав Спасителя на розп’яття, а п’ятничний піст – про останні години земного життя Сина Божого, Його страждання і муки, насмішки над Ним і знущання, розп’яття і смерть", - зазначили у ПЦУ.
Традиція постування у середу і п’ятницю є дуже давньою, вона походить ще з ранньохристиянських часів. Відомий християнський вчитель Тертуліан у своїй праці «Про піст» (поч. ІІІ ст.) позначає середу та п'ятницю латинським терміном «statio» (буквально «військовий піст») і зазначає, що цей піст тривав до 9-ї години (приблизно до 15:00 за нашим часом обчислення), і в ці дні відбувалися особливі богослужіння.
Вибір 9-ї години виправданий з богословської точки зору – це час смерті Спасителя на Хресті (Мф. 27: 45 – 46). Тому саме цей час визначався належним для завершення посту. В ті часи піст означав утримання не лише від їжі, але й від води. А та трапеза, яку не з’їдали віруючі в пісний день, приносилася в церковне зібрання і розподілялася серед нужденних, вдів та сиріт.
Нині середа і п’ятниця для православних християн теж пісні дні. Духовно важливо дотримуватися його не з примусу, піст буде успішним лише коли він буде з доброї волі та усвідомленим. Піст – це не лише тимчасове утримання від певної їжі, це не дієта. Піст – це набагато більше і важливіше. Тілесне постування – задля того, щоби нам було легше постувати духовно, стримуючись від спокус, гріхів, пристрастей, зайвого і шкідливого. Піст – це час посиленої молитви і покаяння, наголосили в ПЦУ.
"Щодо утримання від їжі, то ми не споживаємо продукти тваринного походження (м’ясо, молочні продукти, масло, яйця, рибу). Рибу дозволяється споживати у середу та п'ятницю, коли на ці дні випадають свята: Стрітення Господнього, Преображення Господнього, Різдва Пресвятої Богородиці, Введення, Успіння Пресвятої Богородиці, Різдва Іоана Предтечі, святих апостолів Петра та Павла, апостола Іоана Богослова", - зазначили в Київській Митрополії.
Як відомо, у 2022 році православні християни відзначають Великдень 24 квітня.