Контракти.ua

4233  —  10.02.22
Соціолог розповів, як змінилось ставлення українців до Росії та Путіна
Соціолог розповів, як змінилось ставлення українців до Росії та Путіна

Ставлення українців до Росії останніми роками погіршується, що може бути пов'язано з ескалацією конфлікту. А стосовно значень до керівництва РФ - вони особливо не змінюються і як раніше знаходяться на низькому рівні.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"Річ у тім, що ми проводимо, як правило, опитування, де вивчаємо ставлення до Росії та до Путіна, у грудні чи в листопаді. Останній замір у нас був у листопаді. І тому точно сказати про це не можу, але в мене таке враження, що навряд чи щось сильно змінилося", - пояснив Паніотто.

За його словами, якщо брати до уваги динаміку змін у ставленні до Росії та до її президента, до російської влади, то вона змінюється досить повільно.

"Довгий час було таке собі нерозділене кохання українців до росіян, що б там не було, навіть під час війни з Грузією. Усе одно 90% позитивно ставилися до Росії. А в Росії, до речі, були різні оцінки. Наприклад, під час конфлікту з Грузією тільки 30% населення позитивно ставилися до України", - розповів Паніотто.

Він зазначив, що радикальний обвал хорошого ставлення до Росії в українців стався відбувся ще у 2014 році.

"Після окупації Криму і бойових дій на Донбасі - з 90 до 30%. Однак далі воно почало поступово підвищуватися в міру того, як ці активні дії зупинялися, і досягло навіть майже 60%. Останні два роки ставлення до Росії погіршується - можливо, через ескалацію конфлікту і зараз тримається приблизно на рівні 40%", - зазначив соціолог.

За словами експерта, до керівництва Росії хороше ставлення весь час приблизно перебуває на рівні 12-13% і воно суттєво не змінюється.

"Позитивно оцінюють Путіна люди, яких взагалі не лякає те, що в Україну прийде Росія. Тож навряд чи те, що загроза підсилилася, їх лякає. Тому я не думаю, що в ставленні українців до Росії та її керівництва будуть якісь зміни", - зауважив Паніотто.

Він підкреслив, що позитивне ставлення до Росії пов'язане з позитивним ставленням до її населення.

"Якщо 60-70% мають хороше ставлення до росіян і 10-13% - до їхньої влади. І приблизне середнє значення і є ставлення до Росії", - резюмував експерт.

Статьи по теме
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1698

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1149

Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування
Як українці ставляться до попередніх президентів: дані опитування

До попередніх президентів України громадяни ставляться по-різному: частина сприймають їх позитивно, частина - негативно. Найкраще ставлення до президентів, які займали проукраїнську позицію.
25.03.23 — 2337