Контракти.ua

705  —  20.01.22
«Індекс війни»: українські експерти презентували аналіз конфліктів у світі
«Індекс війни»: українські експерти презентували аналіз конфліктів у світі

Експерти недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» презентували проєкт «Індекс війни» за 2021 рік, в якому поінформували про міждержавні, локальні та регіональні конфлікти.

Проєкт було презентовано в Українському кризовому медіацентрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проєкт має на меті річний аналіз воєнної активності, воєнних конфліктів у світі, починаючи від інтенсивної війни, закінчуючи дипломатичними зіткненнями. Це вже третій річний наш проєкт. Ми почали робити його з огляду на російсько-українську війну, помічаючи що гібридна сила воєн і конфліктів все більше набирає обертів у світі”, - зазначив директор аналітичного центру Юрій Сиротюк, додавши, що в дослідженні вивчались також прикордонні зіткнення, локальні конфлікти, теракти та внутрішньополітичні кризи.

На його думку, Сполучені Штати наразі втрачають свою геополітичну могутність у світі, натомість зростає вплив Китаю. Цей перерозподіл глобальних сил веде до протистоянь і цим намагаються скористатись різні регіональні гравці. Тому останніми роками індекс воєнної напруги зростає.

Серед країн, де у 2021 році тривала війна, експерти назвали: Україну, Ефіопію, Афганістан, Карабах, Ємен, Південний Судан, Сирія, Лівія та ЦАР. Прикордонні зіткнення були зафіксовані у Киргизстані – Таджикистані та у Фергані. Крім того, локальні конфлікти торкнулись таких країн, як Мозамбік, Чад, Нігерія, Камерун, ДР Конго, Західна Сахара та Індонезія (Папуа).

До аналітичного дослідження увійшли також воєнні перевороти, як були зафіксовані у М’янмі, Малі, Судані, Гвінеї.

Упродовж минулого року в низці країн були відзначені й теракти. Йдеться про такі країни, як Буркіна-Фасо, Нігер, Сомалі, Кот-д’Івуар, Бурунді, Уганда та Танзанія.

Крім того, внутрішньополітична криза, за словами експертів, спостерігалась у Південноафриканській Республіці, Білорусі, Лівані, Іраці, Латинській Америці, Ізраїлі, Чорногорії, а також Боснії і Герцеговині.

Повертаючись до подій в Україні, Сиротюк відзначив, що, на його думку, у 2022 році Росія продовжуватиме здійснювати політику виснаження України. Паралельно через агентурну мережу на Заході Росія намагатиметься змінити підходи до вирішення конфлікту на сході, а Мінські домовленості та Нормандський формат стануть абсолютно неефективним інструментом вирішення конфлікту. Крім того, він відзначив, що загроза повномасштабного вторгнення залишається на високому рівні.

Статьи по теме
Коли Тетяни, Ольги чи Володимира 2024 року: найбільш поширені дати іменин за новим календарем
Коли Тетяни, Ольги чи Володимира 2024 року: найбільш поширені дати іменин за новим календарем

За новим календарем, на який перейшли ПЦУ та УГКЦ від 1 вересня 2023 року, змінюються дати не лише більшості церковних свят. Ми також будемо святкувати іменини по-новому.
17.01 — 560

Таємнича планета Нібіру знищить Землю: коли це станеться
Таємнича планета Нібіру знищить Землю: коли це станеться

Вчені стверджують, що на планету Земля з великою швидкістю насувається загроза – планета Нібіру.
27.07.23 — 505