Контракти.ua

522  —  16.01.22
Українські полярники відкопують станцію після рекордного снігопаду
Українські полярники відкопують станцію після рекордного снігопаду

Українські полярники відкопують антарктичну станцію «Академік Вернадський» після рекордного грудневого снігопаду.

Як передає Укрінформ, про це розповідає Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Пригадуєте, ми в грудні розповідали, що попри початок антарктичного літа біля «Вернадського» постійно хурделить і рівень снігового покриву став рекордним за останні 20 років? Зокрема, 24 та 25 грудня його висота була найбільшою – аж 3 метри! З нового року снігопади майже припинилися, але ж тепер нашим полярникам необхідно відкопати всю інфраструктуру станції. Тож у них почалися активні фізичні тренування на свіжому повітрі», - повідомляють а НАНЦ.

Так, зимівники та учасники сезонної експедиції уже кілька тижнів звільняють територію «Вернадського» від снігового полону. Зокрема, вже майже відкопали житловий корпус, капличку та прохід до другого причалу Джету. Також для проведення запланованих робіт з модернізації станції розчистили металоконструкцію біля дизельної для переміщення вантажів, територію за сміттєвим майданчиком для його розширення, місце для прокладання нової паливної лінії та фундамент крану для його гідроізоляції.

Як повідомляють у науковому центрі, попереду на полярників чекає ще одне грандіозне «копання»: треба звільнити площу навколо складу для його розширення.

«До речі, до роботи долучилися й французькі гості, які нещодавно приїхали на «Вернадський» для проведення досліджень. Побажаємо всій команді, щоб подальше снігоприбирання було легким та швидким, а вже очищені ділянки не притрушував новий сніжок», - додають в Антарктичному центрі.

Як повідомлялося, на станції «Академік Вернадський» зафіксували рекордний за 20 років рівень снігу.