Контракти.ua

2483  —  31.12.21
У Грузії археологи знайшли унікальну монету XII століття - таких лише дві
У Грузії археологи знайшли унікальну монету XII століття - таких лише дві

Під час розслідування несанкціонованих археологічних робіт у Грузії, вчені знайшли рідкісну монету, яких тепер у світі лише дві. Монета належить до періоду правління царя Давида IV Будівничого.

Про це повідомляє сайт Мета.

Так, знахідку виявили Співробітники Служби державної безпеки Грузії. Старовинна монета була створена в XII столітті, за правління царя Давида IV Будівничого.

Щоб визначити справжність знахідки, вчені провели лабораторні дослідження за участю експертів Національного бюро криміналістики імені Левана Самхараулі та вчених Національного музею Грузії.

Зазначається, що досі світовій історії була відома лише одна мідна монета, викарбувана царем Давидом IV Будівничим, і зберігається вона у Британському музеї у Лондоні.

Знайдену реліквію також передадуть до Національного музею Грузії, щоб усі бажаючі могли її побачити.

Цар Давид IV, який мав прізвисько Будівничий, – один із найвидатніших державних діячів середньовічної Грузії. За час свого 36-річного правління, він поклав край феодальній уособиці, вивів Грузію зі стану повної розрухи, об'єднав грузинські князівства в одну державу, створив постійне військо і переніс столицю до Тбілісі. Тим самим, він зробив неоціненний внесок в історію країни.

Статьи по теме
У Грузії знайшли людський зуб віком 1,8 мільйонів років
У Грузії знайшли людський зуб віком 1,8 мільйонів років

Під час нещодавніх археологічних розкопок у Грузії вчені знайшли зуб віком 1,8 мільйонів років, що належить до раннього виду людини.
11.09.22 — 2483

"Закінчується паливо - використовуйте весла": Грузія відмовила у допомозі кораблю РФ

Грузинський балкер відмовився заправляти російське судно паливом. Запропонував екіпажу гребти веслами.
28.02.22 — 5809

В Грузии нашли денарий Октавиана Августа, датированный 15 годом до нашей эры
В Грузии нашли денарий Октавиана Августа, датированный 15 годом до нашей эры

В высокогорном регионе Грузии – Сванетии нашли отчеканенную в 15 веке до нашей эры монету эпохи римского императора Октавиана Августа.
24.07.21 — 1737