Контракти.ua

2462  —  01.01.22
Щедрий вечір: звичаї і традиції, що можна і не можна робити
Щедрий вечір: звичаї і традиції, що можна і не можна робити

Як святкувати Щедрий вечір і що готувати на свято. 

З давніх-давен православні віруючі в ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік, переддень свята отримав назву Щедрий вечір. Традиція з'явилася багато століть назад і оповита великою кількістю легенд і важливих історичних подій. УНІАН розповість, які страви на Щедрий вечір потрібно ставити на стіл і як правильно відзначати торжество. Читайте в матеріалі УНІАН.

Коли Щедрий вечір - дата та історія свята

Перед тим, як говорити про день святкування такої важливої події, необхідно розібратися в назвах:

Старий Новий рік - відзначається у ніч з 13 на 14 січня після того, як в 1918 році прийняли григоріанський календар. Таким чином 1 січня за юліанським календарем перенеслося на два тижні вперед.

Щедрий вечір - 13 січня, називається так, тому що слов'яни вірили: чим щедрішими будуть святкування і кутя, тим краще сім'я буде жити в Новому році.

Слов'яни також називали це свято "Василя і Маланки". Згідно з легендою, у бога Ладо була дочка - Меланка, яку викрав змій і уклав у темницю. Наречений Меланки - Місяць - був на полюванні, тому врятував дівчину відважний богатир Васильчик.

З приходом християнства трактування злегка змінилося - православна церква приурочила це свято до дня пам'яті двох святих: Василя Кесарійського і преподобної Маланки Римлянки.

Таким чином виходить, що Щедрий вечір (він же "Васильєв вечір", він же "Василя і Маланки") ми відзначаємо 13 січня, а в ніч з 13 на 14 - Новий рік за юліанським календарем.

До речі, Старий Новий рік - це унікальний феномен, завдяки якому старовіри можуть зустріти новоліття, так як Різдвяний піст у них закінчується 6 січня - напередодні Різдва Христового.

Щедрий вечір - звичаї і традиції

Слов'яни вірили, що в цей день необхідно накривати пишні столи і влаштовувати галасливі гуляння - тоді в Новому році всю сім'ю обов'язково чекає щастя і удача. Головними стравами мали бути: м'ясні делікатеси зі свинини, ковбаса, вареники, млинці та пироги. Господині обов'язково варили кутю, заправляючи її смальцем, маслом або вершками.

Також люди вбиралися в костюми, ходили по домівках і співали пісні-щедрівки, вітаючи сусідів зі святами і бажаючи їм щастя. Натомість привітні господарі обдаровували гостей різними ласощами або грошима.

У дохристиянські часи дівчата ворожили, так як ритуали в ніч з 13 на 14 січня вважалися найбільш дієвими, а інформація - правдивою. Вплив церкви не зміг похитнути цю традицію - українці на Щедрий вечір ворожать досі.

Що не можна робити на Щедрий вечір

Крім традицій і звичаїв, існують і деякі заборони 13 січня. Спираючись на багатовікові стандарти, в цей день не можна:

- вимовляти вголос слово "тринадцять";

- рахувати монети і позичати гроші;

- сваритися, ображатися і лихословити;

- зустрічати свято в старому або темному одязі.

Наші предки на Щедрий вечір не готували страви з риби або птиці - вважали, що таким чином можуть відлякати удачу.

Прикмети 13 січня

У цей день слов'яни дізнавалися про майбутні події, спостерігаючи за вітром:

- південний - буде хороший урожай зернових;

східний - вродять фрукти і ягоди;

західний - рибалка і надої виявляться знатними.

Також в ніч з 13 на 14 січня можна подивитися на небо. Якщо воно тихе і зоряне, то майбутній рік обов'язково виявиться щасливим.

Статьи по теме
Коли Страсний тиждень 2024 року: що можна і не можна робити перед Великоднем, традиції кожного дня
Коли Страсний тиждень 2024 року: що можна і не можна робити перед Великоднем, традиції кожного дня

Вже зовсім скоро християни всього світу зустрічатимуть свято Великодня. Розповідаємо, що потрібно робити кожного дня в страсний тиждень, а що не можна
18.04 — 295

Коли Чистий четвер 2024 року: історія, традиції, що можна і не можна робити
Коли Чистий четвер 2024 року: історія, традиції, що можна і не можна робити

Чистий четвер — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.
16.04 — 310

Коли Похвала Пресвятої Богородиці 2024 року: дата, що можна і не можна робити, історія свята
Коли Похвала Пресвятої Богородиці 2024 року: дата, що можна і не можна робити, історія свята

Похвала Пресвятої Богородиці – особливе свято для православних християн. Воно має ще одну назву – Субота акафіста – і завжди припадає на суботу п'ятої седмиці Великого посту. Цього дня віряни моляться до Діви Марії, просячи захисту від видимих і невидимих ворогів.
12.04 — 150